POLITIC | Senatorul Doina Federovici : Respect pentru veterani!

În această săptămână Parlamentul României a adoptat două legi care aduc  o serie de măsuri reparatorii pentru veterani.
Astfel, cu 286 voturi pentru, unul împotrivă și 2 abțineri, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă a senatorului Doina Federovici pentru modificarea Legii 44/1994 privind veteranii de război , precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război. Legea adoptată de Parlament  aduce o îndreptare a unei situații care până acum era accesibilă neîngrădit celorlaltor categorii de pensionari, si anume veteranii de război şi văduvele de război care locuiesc în mediul rural au dreptul, în cursul unui an calendaristic, la 12 călătorii interne, dus-întors, gratuite, pe mijloacele de transport auto, pe calea ferată sau pe căile fluviale, la alegere”.
Veteranii de război nu vor mai fi obligați să utilizeze cupoanele de călătorii gratuie doar pe calea ferată ci vor putea utiliza orice mijloc de transport care le este la îndemână.’ a declarat inițiatorul acestei legi, senatorul PSDDoina Federovici
Al doilea act normativ adoptat de Parlament și care are ca inițiator Guvernul României propune modificarea bazei de calcul a rentei acordate veteranilor de război, care nu a mai fost majorată din anul 2008, astfel încât aceasta să determine o majorare cu 75% față de valoarea actuală. Totodată a fost reglementată dublarea cuantumului sporului prevăzut de Legea 49/1991 pe care îl primesc invalizii și veteranii de război , stabilit în raport cu durata participării pe front și s-a creat cadrul normativ pentru ca veteranii de război să beneficieze de avansări fără a mai fi condiționați de o zi anume.
Astăzi, veteranii de război au vârsta de cel puțin 86 de ani. Din ce în ce mai împovărați de ani și tot mai puțini de la o zi la alta, veteranii de război mențin vie printre noi istoria unor timpuri de crâncene încleștări. Prin ei, acele timpuri ne privesc peste decenii. Măsurile luate prin aceste legi nu fac decât să aducă o serie de măsuri reparatorii pentru cei care au luptat cu arma în mână pentru ca noi să trăim acum într-o țară liberă și independentă.” a declarat viceliderul senatorilor social democrati, Doina Federovici.
La nivelul județului Botoșani vorbeneficia de prevederile acestor modificări legislative peste 2000 de veterani de război și aproximativ 4000 de văduve de război.
Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, prin Hotărârea Guvernului României nr. 164/2015, anul 2015 a fost declarat “Anul Veteranilor de Război”.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close