Politic

POLITIC | Apel la calm, raţiune şi bună înţelegere pe scena politică!

Opinia publică a asistat, oarecum mirată, la contrele dintre anumiţi reprezentanţi ai scenei politice, la o serie incredibilă de disensiuni mai dificil de înţeles, care au fost aproape de a degenera în violenţe fizice. Ultima scenă, petrecută săptămâna trecută chiar în plenul Camerei Deputaţilor, a fost desprinsă parcă dintr-un film ieftin, iar comentariile sunt efectiv de prisos…Cu atât mai trist şi regretabil este însă faptul că protagoniştii acestor acte de violenţă de limbaj, cel puţin a celor apărute în spaţiul public, sunt personaje care fac parte din partidul de guvernământ!…

Oamenii de bună credinţă ai acestei ţări s-ar putea întreba, văzând astfel de întâmplări neplăcute cu politicieni în rol de protagonişti, dacă comportamentul acestora de pe eşichierul politic şi public este unul demn de România europeană a anului 2017. Evident, un asemenea semn de întrebare este retoric şi nu comportă neapărat un răspuns mulţumitor pentru spectatorii unor asemenea scene de circ, mai ales când acestea au loc în plenul Parlamentului…

Incidentele respective au dus la lansarea ideii conform căreia ar fi nevoie de un cod de conduită morală în mediul politic, o ipoteză cu caracter neobligatoriu, un fel de chemare la calm şi comunicare interpartinică decentă. Consider că nu este nevoie de legi, nici scrise, nici nescrise, pentru ca persoanele care ocupă funcţii politice, fie acestea alese sau numite, să dea dovadă de maniere civilizate, corespunzătoare funcţiilor deţinute în stat. Nu sunt adeptul unui act normativ specific care să impună parlamentarilor, primarilor, miniştrilor, o anumită purtare, la locul de muncă, în societate, sau în familie! Până la urmă, este vorba de educaţia fiecăruia în parte, de cei „şapte ani de acasă”, aproape uitaţi, din păcate în ultima perioadă, dar şi de felul nostru de a fi!

Nu îmi pot imagina că românii au votat un anumit parlamentar sau primar pentru a avea o comportare nedemnă de statutul său! Dimpotrivă! Sunt convins că oamenii şi-au votat reprezentanţii în Parlament şi pentru anumite criterii morale, de conduită, etică şi integritate, mai ales pe fondul cotei de încredere din ce în ce mai scăzute faţă de politică, în general, şi de Legislativ, în special!

În aceste condiţii, sunt sigur că românii nu au nicio plăcere să vadă scandaluri între decidenţii politici, nici în Parlament, nici în studiourile televiziunilor, nici pe stradă! Violenţa, din nefericire, are o pondere consistentă în toate sferele de activitate ale acestei Românii europene a secolului XXI! Iar acest flagel, iată, nu ocoleşte nici mediul politic!

Aşadar, fac un apel la calm, raţiune şi bună înţelegere! Toţi cei implicaţi în viaţa politică, indiferent de nivel, trebuie să înţeleagă că oamenii îi consideră exemple de urmat, iar orice fel de derapaj de la o imagine apropiată de ireproşabil duce iremediabil la pierderea definitivă a încrederii în clasa politică!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page