Sanatate

SANATATE | Scapă de tuse cu siropuri naturale!

Fie că însoțește o răceală sau o altă infecţie a căilor respiratorii, tusea poate fi calmată cu ajutorul unor siropuri ușor de preparat acasă.

Tratamentul antitusiv cu plante este diferențiat. În timp ce tusea uscată trebuie calmată, tusea umedă, dimpotrivă, trebuie stimulată, pentru eliminarea mucusului.

În cazul tusei seci, se recomandă plante cu substanțe active de tipul codeine, iar apoi când are secreții abundente, plante medicinale care conțin saponozide și uleiuri esențiale.

Cele mai bune tratamente naturiste sunt infuziile sau decocturile, care se beau calde, nu fierbinți, și îndulcite cu miere, precum și siropurile.

Info

Dacă tusea durează mai mult de o săptămână, este recomandat să consulţi medicul.

Ceapa favorizează expectoraţia

Foarte eficient este siropul de ceapă, deoarece favorizează expectoraţia (eliminarea prin tuse a produselor patologice din plămâni sau din căile respiratorii superioare). Siropul de ceapă are un gust plăcut și poate fi administrat cu uşurinţă şi copiilor.

Se alege o ceapă de mărime medie, se curăță, se spală cu apă și se taie felii subțiri. Se acoperă feliile de ceapă cu miere, apoi se lasă să stea timp de o zi. Ceapa va lăsa un sirop dulce, aromat, care va fi colectat într-un borcan și folosit ca medicament contra afecțiunilor tractului respirator. Se ia câte 1 linguriță de sirop de mai multe ori pe zi. Tratamentul ajută în calmarea tusei, răcelii, răgușelii și durerii de gât.

Pătlagina are efect calmant

Dacă te confrunţi cu tuse uscată, iritativă, neproductivă, sunt indicate plantele cu efect calmant, sedativ, emolient, antispastic şi antibiotic. Una dintre aceste plante este pătlagina, pe care o poţi administra sub formă de sirop. Acesta grăbeşte eliminarea secreţiilor bronşice, calmând accesele de tuse.

Ai nevoie de frunze proaspete de pătlagină și miere. Frunzele se pun într-un vas și se amestecă cu miere (în cantități egale), apoi se lasă 4 ore la macerat într-un loc călduros. Doza recomandată este de 2-3 lingurițe pe zi atât în cazul adulților, cât și al copiilor, cu 30 de minute înainte de masă.

Siropul de ridiche neagră, indicat și copiilor

Recomandat atât pentru a trata tusea seacă, cât și pe cea productivă, siropul de ridiche neagră este indicat și copiilor. Există 2 modalități de a obține siropul de ridichie neagră.

Se ia o ridichie neagră, se spală, și se scobește la cotorul unde au crescut frunzele. Se face un soi de cornet adânc, care se umple apoi pe jumătate cu miere. Se lasă ridichia câteva ore lângă o sursă de căldură și se verifică, căci aceasta va lăsa sirop. Se ia câte 1 linguriță la 2 ore.

Cea de-a doua rețetă este mai simplă. Se taie o ridiche felii și se așează pe rând într-un castron de ceramică. Peste fiecare felie de ridichie se pune o jumătate de linguriță de miere. Se pune castronul lângă o sursă de căldură și se așteaptă câteva ore. Ridichea va lăsa un suc – sirop ce tratează tusea. Se ia câte 1 linguriță din 2 în 2 ore.

Hreanul, bun antitusiv

Pentru calamarea tusei se recomandă rădăcina de hrean dată pe răzătoare. Pentru ca efectul să fie și mai bun aceasta trebuie amestecată cu miere.

Cantitățile de hrean și miere trebuie să fie în proporție de 1:1, iar dacă simptomele sunt acute (în cazul unei tuse puternice și dureroase), este bine să se ia câte 1 linguriță din acest preparat de 3-4 ori pe zi. Hreanul ras și aplicat sub formă de cataplasme în zona pieptului ajută în tratamentul afecțiunilor pulmonare. Sucul de hrean vindecă durerile de gât.

Bine de știut!

În caz de tuse, este indicată o cură de 7 zile cu propolis, datorită proprietăţilor antibiotice şi antiinflamatoare ale acestui remediu. Poate fi administrat sub formă de tinctură, câte 20-30 de picături de 2-3 ori pe zi, diluate în puţin lapte cald sau în ceai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page