Politic

Cătălin Silegeanu oferă soluții pentru ca municipiul Botoșani să nu mai piardă tinerii

This content has been archived. It may no longer be relevant

Municipiul Botoșani a înregistrat cea mai mare pierdere de populație din întregul județ, fiind abandonat de 1 din 10 locuitori. Comunitatea se confruntă cu îmbătrânirea demografică și exodul forței de muncă, dar și cu emigrarea în masă a tinerilor. Majoritatea absolvenților care pleacă să studieze în alte orașe nu se mai întorc, pentru că locurile de muncă existente sunt cu mult mai puțin remunerate decât media salarială națională.

Datele reies atât din statistica ultimului recensământ al populației, cât și din preocupările pe care botoșănenii le împărtășesc organizației AUR în timpul consultărilor stradale.

„Tinerii sunt atrași de orașele cu o ofertă mai largă de oportunități. Și nu doar statisticile vorbesc despre acest fenomen, ci chiar realitatea lesne de observat. Orașul nostru pierde teren în fața absolvenților și studenților, pe care îi mai întâlnim doar în vacanțe sau concediu. Vrem să redevenim o alternativă pentru copiii noștri, să îi motivăm să se întoarcă acasă. Pentru că, uneori, libertatea nu înseamnă să poți pleca, ci să poți rămâne”, a declarat omul de afaceri Cătălin Silegeanu, candidatul AUR la Primăria municipiului Botoșani.

El a elaborat o strategie prin care să amelioreze criza locurilor de muncă atractive pentru tineri. Primăria poate obține acreditare pentru oferirea de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, după cum prevede Hotărârea de Guvern 277/2002. Această acreditare permite autorității locale să depună spre finanțare prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) un proiect de până la 4 milioane de euro pentru investiții în oferta locurilor de muncă.

„Botoșănenii nu mai trebuie să își vadă copiii nevoiți să plece în alte orașe sau peste hotare. Vom subvenționa locuri de muncă pentru tineri și îi vom susține să își construiască viitorul în inima comunității natale. Măsura nu doar că va reduce rata șomajului și va stimula creșterea economică, ci le va permite tinerilor să rămână aproape de familii”, precizează Cătălin Silegeanu.

Există, de asemenea, posibilități de subvenționare a locurilor de muncă pentru tineri prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Consolidarea pieței muncii nu implică avantaje doar pentru angajați, ci și pentru întreprinzătorii aflați la început de drum.

„Finanțând o parte din salariul acordat tinerilor, ajutăm angajatorii din Botoșani să reziste pe o piață dinamică și să concureze cu afacerile stabile. Măsura ar fi o gură de oxigen pentru agenții economici aflați la început de drum, îngrijorați că nu și-ar putea permite salarii atractive pe termen lung. Noi ajutăm ambele părți, pentru ca sute de familii să se reunească și pentru ca nivelul economic al orașului să se ridice”, a mai explicat Cătălin Silegeanu.

(Comandat de Alianța pentru Unirea Românilor – filiala Botoșani, Cod Mandatar Financiar 21240330)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page