Sanatate

SANATATE | Beneficiile legumelor albe. Afla ce ar trebui sa mananci mai des!

Chiar daca pare greu de crezut, exista un cod al culorilor si in materie de… legume, nu doar de vestimentatie! Totul tine de beneficiile pe care ele le aduc organismului. Multi suntem tentati sa evitam legumele albe crezand ca nu au niciun aport asupra organismului. Perceptia este insa total gresita. Iata care sunt avantajele consumului de legume albe:

Conopida

Conopida este o leguma care trebuie consumata cat mai des, mai ales cruda. Ea contine substante active care previn cancerul. Aceasta leguma contine substante care ajuta la detoxifierea ficatului. Conopida este o sursa excelenta de vitamina C si de mangan, doi antioxidanti foarte puternici. In plus, acestia protejeaza impotriva poliartritei.

Studii medicale au stabilit ca aceasta planta are numeroase beneficii si asupra sistemului cardiovascular. Vitamina K din conopida are puternice proprietati antiinflamatorii si actioneaza ca regulator al inflamatiilor din organism. In concentratii foarte mici, fitonutrientul indole-3-carbinol, care se gaseste in aceasta leguma, ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange.

Specialistii recomanda consmul de conopida proaspata de 3-4 ori pe saptamana, cate 200-300 de grame. Din familia conopidei mai fac parte broccoli, varza, verzisoare de Bruxelles, dar si napii.

Ciupercile

Ciupercile sunt sarace in calorii, dar sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si apa. Au putin sodiu si grasimi si colesterol zero. Din acet motiv, ele sunt considerate cel mai indicat aliment care poate substitui carnea. De asemenea, sunt singura sursa vegetariana de vitamina D, importanta in dezvoltarea armonioasa a organismului. Ciupercile contin potasiu, care ajuta la mentinerea unei presiuni sanguine scazute si previne atacul cerebral. Cuprul din ciuperci previne problemele cardiace si asigura buna functionare a metabolismului.

Ciupercile sunt de asemenea foarte bune pentru controlul greutatii, pentru ca ele iti umplu stomacul si iti dau senzatia de satietate.

Usturoiul

Usturoiul este o leguma la indemana, ale carei beneficii nu trebuie ignorate. Este un antibiotic natural, care previne si trateaza virozele si gripele. Studiile au aratat ca un miligram de usturoi are aceeasi putere ca 25 de unitati de penicilina.

De asemena, usturoiul ajuta la cresterea parului, la vindecarea acneei si tine raceala si gripa la distanta. Datorita proprietatilor sale antioxidante poate ajuta, de asemenea, la intarirea sistemului imunitar. Consumul unei cantitati moderate de usturoi poate trata constipatia.

Ceapa

Daca te numeri printre cei care refuza sa manance ceapa ar fi cazul sa te gandesti de doua ori. Ceapa sustine sanatatea creierului si a inimii, intareste oasele, ajuta la digestie si reduce chiar si riscul dezvoltarii cancerului. In plus, ceapa trateaza racelile, durerile de tinti si… depresia!

Cartofii

Cartoful crud este bogat in minerale precum sulf, potasiu si fosfor. Acestea stimuleaza productia de colagen si elastina, prin urmare, cartoful te poate ajuta sa ai o piele tonifiata si tanara. In plus, sucul de cartof este benefic in tratarea gastritelor hiperacide si a ulcerului gastric. Un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului.

Mai trebuie sa stii ca in cazul in care ai cazul migrene cauzate de stres sunt suficiente cateva comprese cu felii de cartofi care iti vor alunga, cel putin pentru moment, oboseala.

Sursa: sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page