ImportantStiri

NATIONAL | ȚARA NIMĂNUI. Noul Cod de procedura penala va face inutile interceptarile din anchete

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat joi, la Gandul Live, ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face “inutile” interceptarile, in conditiile in care, inainte de a se obtine autorizatie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui instiintata ca este urmarita penal, informeaza Mediafax.

“Exista o prevedere care va intra in vigoare in noul Cod de Procedura Penala si care ne cere sa fie inceputa urmarirea penala inainte sa putem obtine autorizatie de interceptare. Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca, ulterior, interceptarea devine inutila”, a explicat Kovesi.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a adaugat ca, pentru a fi inceputa urmarirea penala in cazul unui ministru, va fi necesara o aprobare in acest sens venita din partea Parlamentului. Acest lucru, sustine ea, inseamna ca, din acel moment, “practic, investigatia devine publica”.

“Va dati seama ca este o imunitate a ministrilor. (…) Daca aceasta prevedere s-ar fi aplicat astazi, dosarul Hidroelectrica, in care s-a oprit incheierea unui contract pagubos pentru stat, nu ar fi fost posibil”, a explicat procurorul sef al DNA.

Kovesi a comentat problema interceptarilor si din perspectiva eficientei organelor de urmarire penala. “Este extrem de important, toata lumea vorbeste despre eficienta organelor de urmarire penala. Haideti sa luam exemplul unei retele internationale de trafic de droguri, in care un procuror din strainatate iti cere prin comisie rogatorie sa il interceptezi pe traficant. Noi ar trebui sa ii explicam procurorului american ca nu putem sa-l interceptam, pentru ca mai intai trebuie sa-l chemam sa-i prezentam invinuirile”, a spus ea.

Totodata, sefa DNA a subliniat ca infractiunile de coruptie se comit, prin natura lor, “in spatii inchise, in conditii de confidentialitate”.

“Nu striga cineva ‘Hei, vecine, hai ca vreau sa iau mita, vreau sa am martori!’. Este nevoie de aceste interceptari, dar nu exista dosare in care sa avem doar interceptarea comunicatiilor. (…) Nu exista niciun dosar facut exclusiv pe interceptari”, a declarat ea, adaugand ca un rechizitoriu se intocmeste prin administrarea mai multor probe.

Codruta Kovesi a mai spus ca a solicitat ministrului Justitiei modificarea acestui act normativ, mentionand ca, deocamdata, nu a primit un raspuns in acest sens. Ea adaugat, in acelasi context, ca la nivelul MJ exista un grup de lucru pentru noul Cod de procedura penala, DNA avand un reprezentat in acesta.

  • Kovesi, despre modificarile la Codul Penal: Nu am fost consultati. Nu a existat o dezbatere publica

Sefa DNA a mai declarat joi la Gandul Live ca institutia pe care o conduce nu a fost consultata privind modificarile la Codul Penal adoptate marti de Camera Deputatilor si nici nu a existat o dezbatere publica pe marginea acestora.

“Nu a fost o dezbatere publica, proiectul nu a fost publicat pe site. Cred ca ar trebui sa fim consultati, pentru ca noi suntem primii care aplicam aceasta lege”, a spus ea.

Kovesi a subliniat, la Gandul Live, referitor la scoaterea parlamentarilor din categoria functionarilor publici, ca urmarile acesteia sunt “destul de grave”.

Consecintele sunt destul de grave pentru infractiunile de coruptie comise de parlamentari. Ei ar fi scosi din sfera persoanelor care pot fi cercetate pentru fapte de coruptie. Noi avem peste 28 de dosare trimise la instanta in care senatori sau deputati au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. DNA a trimis in instanta peste 100 de dosare cu primari cercetati pentru fapte de coruptie”, a spus sefa DNA, precizand ca intre beneficiarii prevederii se vor numara si ministrii care erau parlamentari la data comiterii faptelor.

Codruta Kovesi a adaugat, in acelasi context, ca in categoria functionarilor publici trebuie incluse toate persoanele platite din bani publici. In caz contrar, avertizeaza ea, cei scosi din aceasta categorie nu vor mai putea fi cercetati, de pilda, pentru luare de mita.

De ce un procuror sau un politist poate fi cercetat, iar un senator sau un deputat nu poate fi cercetat?“, a intrebat, retoric, Kovesi.

Sefa DNA a comentat modificarile Codului Penal adoptate marti de Camera Deputatilor si drept “privilegii si imunitati” pentru persoane care “au deja anumite privilegii”.

As spune ca nu trebuie sa cream privilegii si imunitati pentru persoane care oricum au deja anumite privilegii. Un magistrat, cand este trimis in judecata, este suspendat din functie, in timp ce parlamentarii merg in continuare si voteaza legi. Un parlamentar condamnat pentru fapte de coruptie a mers sa voteze aceasta lege (modificarea Codului Penal – n.r.), iata un exemplu. (…) Daca un senator sau deputat comite o infractiune minora, poate fi cercetat. In schimb daca primeste 500.000 de euro mita sau 300.000 de euro sa voteze o lege, nu poara nimănuiate fi cercetat”, a mai spus Kovesi.

Sursa: revistapresei.hotnews.ro

Related Articles

One Comment

  1. > Iubit guvern,

    > să ştii, sunt fanul tău
    > Şi sunt convins că tu-ţi faci treaba bine
    > Şi dacă unor proşti nu le convine,
    > Să le explici că-i rost şi de mai rău!

    > Ia să anunţi că treburi bugetare
    > Te-obligă să pui biruri şi haraci
    > Pe berze, ciocârlii şi pitpalaci
    > Şi orice fel de păsări migratoare.

    > Sau, dacă vezi că treaba e nasoală
    > Şi nu sunt bani de-amante şi Dubai ,
    > Pui bir pe Moş Crăciun şi Niculai
    > Şi taxe şi impozite pe boală…

    > Adică populaţia bolnavă
    > Să dea impozit, nu ştiu…, forfetar,
    > În funcţie de un diagnostic clar,
    > Mai mare cu cât boala e mai gravă.

    > Să pui impozit pe cosurile de fum, pe omăt şi ploi,
    > Pe vânt, chiar de-o fi doar un alizeu,
    > Să pui impozit şi pe Dumnezeu,
    > Pe frunze , pe mirosuri, pe stalpi si pe noroi.

    > La naştere se poate pune-o dare,
    > Adică taxă pe copii, nepoţi,
    > Să vină şi să o plătească toţi,
    > După cât e copilul nou de mare.

    > Iar dacă unul poate-i mai viril
    > Şi face gemeni sau tripleţi, să vie
    > De bunăvoie pân’ la primărie
    > Şi să plătească fiece copil.

    > Se poate pune taxă pe umblat,
    > Pe sexul cu nevasta, conjugal,
    > Una mai mică, dacă-i sex normal
    > Şi una mare, dacă-i combinat.

    > Se poate pune taxă pentru râs,
    > Pentru frisoane, pentru sentimente,
    > Pentru priviri pe stradă indecente,
    > Pe respiraţii, râgâit şi fâs.

    > Pe teatru, proză şi pe poezie…
    > Dar cel mai mult sunt sigur c-ar durea,
    > Iubit guvern, dac-ai impozita
    > Imensa cantitate de prostie!

    > Autor :
    > Poporul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page