LocalSanatate

Medicii de familie din Botoșani au ieșit în stradă. Ei critică noile tarife decontate de CNAS și amenință că închid cabinetele – FOTO&VIDEO

Aproape 60 de medici de familie și asistenți medicali au protestat, joi, în faţa Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani, nemulţumiţi de scăderea valorii punctului per serviciu, modificare propusă într-un proiect pus în transparenţă decizională de CNAS.

Ei au pichetat sediul CAS Botoșani, purtând în mână pancarte cu mesajele: „Solicităm plata restanțelor pentru lunile octombrie și noiembrie și decontarea la zi a serviciilor validate!”, „Acces la servicii medicale pentru asigurați!”,Retragerea actelor normative care diminuează veniturile medicilor de familie și a celor din ambulatoriul de specialitate”.

Ei au depus un memoriu la CAS Botoșani, după care au mers în marș către Instituția Prefectului,

Medicii spun că nu le-au fost decontate în totalitate serviciile prestate anul trecut, acestea fiind plătite în proporție de 80%.

„Problema va fi din luna februarie, dacă nu se va face nicio modificare în ceea ce privește punctele. Va fi dificil și pentru noi, și pentru pacienți că, deși sunt asigurați și trebuie să beneficieze de toate serviciile prevăzute în legislație și de drepturile lor, noi va trebui să avem grijă și de noi. Dacă nu se rezolvă problema, nu o să semnăm contractele. Vor fi probleme cu pacienții, că UPU nu tratează bolnavi cronici, UPU nu dă rețete, nu dă bilete de internare în altă parte”, a declarat medicul Paul Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie Botoșani.

Medicii de familie solicită retragerea actelor normative de pe site-ul CNAS, postate iî Transparență decizionala. Ei spun că vor continua protestele alături de colegii din țară și săptămâna viitoare.

Medicii de familie atrag atenţia că veniturile pe care le câştigă în cadrul activităţilor desfăşurate în cabinetele medicale sunt scăzute, raportat la cheltuielile lunare, fiind puşi în situaţia, nu de puţine ori, de a consulta pacienţi pro bono.

Un medic generalist arată că lunar în jur de 40.000 de lei sunt cheltuiţi pentru plata angajaţilor din cadrul cabinetului medical, la care se adaugă alte câteva zeci de mii de lei pentru plata facturilor, utilităţilor şi celorlalte materiale sanitare sau tipizate.

CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024.

Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page