Local

Lovitură grea pentru samsarii de mașini. Modificarea kilometrajului a fost interzisă oficial prin lege

A intrat în vigoare legea care interzice modificarea kilometrajului la mașinile second hand, metodă des utilizată de samsarii români.

Ce sancțiuni riscă să primească samsarii de mașini care dau kilometrajul înapoi

Samsarii de mașini nu vor mai putea da kilometrajul înapoi. Legea a intrat în vigoare, însă, în lege nu există, în mod explicit, și pedepse pentru această faptă.

Mașinile care au kilometrajul modificat pot fi identificate cu dificultate în România. Acest lucru presupune o procedură complexă și migăloasă, mai ales în situațiile în care mașinile nu sunt reparate în ateliere auto cu arhivă.

Conform noii legi, Registrul Auto Român (RAR) are la dispoziție un an și jumătate pentru a crea o platformă informatică, unde să fie încărcate date de la service-urile și stațiile ITP din România despre toate mașinile din țară.

Inspectorii RAR vor emite un autopass, începând cu finalul anului 2024, care va cuprinde informații despre o anumită mașină. Astfel, noul cumpărător va avea acces la informații despre mașina pe care vrea să o cumpere, inclusiv dacă samsarii și-au băgat coada și au dat înapoi câțiva kilometri. În acest caz, în baza documentului electronic, cumpărătorul va putea sa dea în judecată sau să facă plângere pe numele vânzătorului.

E bine de știut faptul că acest autopass nu va fi obligatoriu, dar va oferi un strop de garanție. Totodată, chiar dacă modificiarea kilometrajului este interzisă, legea nu prevede și pedepse pentru această faptă.

„Este prima dată în legislaţia românească în care un text de lege interzice explicit manipularea odometrului. În principiu nu există în lege pedeapsă pentru aşa ceva întrucât există articole din codul penal care se aplică în această situaţie nedorită de cumpărător”, a declarat Cristian Bcucur, director tehnic, potrivit observatornews.ro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page