ECONOMICLocalsocial

Lista alimentelor care se vor ieftini! Schimbări în planul Guvernului pentru plafonare

Sunt mici schimbări în privința planului Guvernului pentru limitarea adaosului comercial.

Potrivit unor surse, în Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern, producătorii vor fi scutiți de limitarea profitului. Și în timp ce reprezentanții marilor magazine vor ca adaosul comercial să fie limitat în baza unui acord voluntar, producătorii, în schimb, cer Executivului să stabilească prin lege plafonarea adaosului comercial.

Totodată, guvernanții vor să interzică taxele marilor magazine pentru o perioadă de șase luni.

Lista cu alimentele care vor costa mai puțin a ajuns deja la Guvern. Pe această listă se regăsesc:

  • pâinea
  • laptele
  • brânzeturile
  • carnea
  • ouăle
  • făina
  • mălaiul
  • unele legume și fructe proaspete

Pentru început, plafonarea adaosului comercial s-ar putea face voluntar de către retaileri pentru o perioadă de trei luni, iar apoi perioada ar putea fi prelungită.

Potrivit unor surse, Executivul exclude varianta ca adaosul comercial pus de magazine la alimentele de bază să depășească 70%. De altfel, nici producătorii nu vor avea un prag al adaosului comercial de 45%.

”Vreau să transmit un mesaj foarte clar către producători. Pentru că a fost în ultima perioadă această discuție, dacă vor fi afectați sau nu. Nu, nu vor fi afectați. Acest mecanism pe care l-am propus și ce a venit din partea marilor lanțuri comerciale nu afectează producătorii din România”,  spun guvernanții.

Premierul Marcel Ciolacu vorbește despre o scădere garantată care nu va pune presiune pe producătorii români.

”Retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condițiile pentru ca, în perioada următoare, să finalizăm un acord sau un act normativ. Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază”, spune premierul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page