LOCAL | Start la investiţii de 800.000 de euro în comuna Pomîrla. FOTO!

Astăzi în comuna Pomîrla a demarat un proiect de economie socială care care se desfăşoară în 5 regiuni ale ţării şi care aduce judeţului Botoşani investiţii de 800.000 de euro!

Este vorba despre „Economia Socială – un pas spre un viitor mai bun” , în valoare totală de 2 milioane de euro, cofinanţat din Fondul Social European prin Progarmul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013- INVESTEŞTE ÎN OAMENI!

Beneficiarul este Asociaţia Agricultorilor şi Fermierilor, în parteneria Asociaţia Biosilva, Asociaţia Viitor pentru femei, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Ascociaţia Onixalex, Asociaţia Alternative Sociale Milenium şi Social Firms Europe CEFEC.

Prin acest proiect s-au înfiinţat 14 entităţi economice şi s-au creat 93 de locuri de muncă.

Beneficiarii Regiunii de Nord – Est sunt din judeţele Iaşi, Suceava şi Botoşani, unde au fost înfiinţate 6 structuri de economie socială, din care 1 la Dorohoi şi 3 în comuna Pomîrla.

Practic judeţul Botoşani beneficiază prin intermediul acestui proiect de 800.000 de euro şi de 29 de noi locuri de muncă, din care 22 pentru persoanele din categoriile defavorizate.

Aprobat la finanţare în urmă cu aproape un an de zile, după parcurgerea tuturor etapelor de la înfiinţarea structurilor, angajarea personalului şi achiziţia de utilaje, proiectul a fost lansat astăzi în prezenţa prefectului Costică Macaleţi, senatorului Doina Federovici, primarilor din comunele învecinate, partenerilor de proiect din ţară şi din Italia şi Marea Britanie.

Concret, în comuna Pomîrla funcţionează, de astăzi un depozit de prelucrare a lemnului de foc, COOPERATIVA SOCIALĂ “STEJARUL”, un atelier meşteşugăresc ţesătorie, croitorie, broderie , COOPERATIVĂ SOCIALĂ „ELCOR” şi o structură care va efectua săpături şi lucrări de pregătire a terenului, subtraversări şi servicii conexe pentru diverse utilităţi, care vor fi realizate cu un utilaj de ultimă generaţie – COOPERATIVA SOCIALĂ “DINAMIC”.

La Dorohoi funcţionează, prin acelaşi proiect, un salon de înfrumuseţare.

Majoritatea angajaţilor au fost selectaţi din rândul persoanelor defavorizate şi o mare parte dintre aceştia beneficiază de calificare la locul de muncă.

Structurile vor avea asigurate fonduri pentru salarii, funcţionare şi materie primă timp de un an, după care vor funcţiona prin autofinanţare.

Lansarea a avut loc la Amfiteatrul Gică Grădinaru şi a continuat cu vizite de lucru în teren, la cele 3 structuri din comuna Pomîrla.

 „Este un vis al comunităţii noastre eu care sa înfăptuit! Este un drum pe care îl căutam de foarte mult timp, este o abordare diferită a autorităţii locale. Nevoia de locuri de muncă este extrem de mare, iar locurile de muncă sunt create, în general, de economie, nu de primărie. Dar iată că a apărut această şansă, prin care se pot face şi locuri de muncă. Pe lângă formarea profesională, aceste proiecte presupun dotări cu utilaje, realizarea de structuri de economie socială, un concept nou în ţara noastră. Ţărle dezvoltate vorbesc despre economie socială de 40 de ani, noi suntem începători. Managerii acestor structuri vor efectua schimburi de experienţă în Austria, avem parteneri din Marea Britanie, care asigură expertiza. Cel mai important lucru este că am creat 29 de locuri de muncă din care 22 sunt ocupate de persoane care au beneficiat de venitul minim garantat, ajutoare sociale sau pentru familii monoparentale. Salariile pornesc de la 1200 de lei net şi vor creşte, în funcţie de producţie şi de situaţia economică a acestor structuri. Este o mare realizare, pentru care a lucrat intens o echipă foarte mare şi intenţionăm să accesăm şi alte proiecte să putem dezvolta aceste structuri ”, a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla.

 „Ideea s-a născut din necesitatea de a merge acolo unde lumea este mai puţin citită, dar are foarte multă educaţie în privinţa muncii. Din păcate locurile de muncă în mediul rural sunt foarte puţine şi asta a fost şi ideea noastră de a dezvolta în rural mai multe locuri de muncă. Satisfacţia noastră este că aici am găsit un loc proprice, administraţia locală este foarte deschisă ş ne-a primit cu căldură şi sperăm să mai avem aici şi alte proiecte, dacă se va ivi ocazia. În ţara noastră, prin economie socială s-au creat 55.000 de locuri de muncă şi am vrea ca aceste locuri create aici să rămână şi să contribuie nu numai la dezvoltarea personală a celor care le ocupă, ci şi la dezvoltarea economică a comunei” a declarat Ilie Buduruja , preşedintele Asociaţiei Agricultorilor şi Fermierilor.

În Marea Britanie avem o metodă în care facem întâi lucrurile şi apoi implementăm o legislaţie. De aceea oamenii au început pe economie socială să facă diverse activităţi pe care le-a experimentat, le-a pilotat şi ulterior le-au transformat în structuri de economie socială care au avut succes. Am avut avantajul că noi avem atât legislaţie pe caritate şi pe economic şi era suficient reglementat ceea ce se întâmplă în economie socială. Bineînţeles că desfăşurăm activitate legală dar nu avem neapărat o lege pe economia socială.” a declarat Michele Rigby CEO Social Firms Europe CEFEC.

“Economia socială este un instrument creat  de Comunitatea Europeană când e 10 ani de zile, pe care România din păcate abia acum începe să îl folosească aşa cum trebuie, spre finalul intervalului nr. 1, 2007-2013. Acest proiect este unul dintre proiectele care merg foarte bine, sunt foarte mândru, asta dovedeşte că în comunităţile mici lucrurile merg mai bine decât în oraşele foarte mari. Proiectul a fost dezvoltat întâlnindu-ne cu toţi partenerii şi discutând ce i-ar interesa pe ei. Asta e partea foarte bună, că nu a fost creat dintr-un birou, ci în urma unor întâlniri care au durat câteva luni ca să ajungem la aceste structuri de economie socială” a declarat Constantin Slave, managerul de proiect.

 amfiteatru-pomirlapomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (7) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (8) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (9) 

pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (36) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (33) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (32) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (30) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (29) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (28) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (27) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (26) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (24) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (22) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (19) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (16) 

pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (37)    pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (53) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (52) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (50) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (49) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (48) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (47) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (45) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-broderie-confectii (43)pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (44) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (42) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (40) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-artizanat(41)   

pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (57) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (66) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-santier-conducte-utilaje (69)           pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-santier-conducte-utilaje (68) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-santier-conducte-utilaje (70) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-santier-conducte-utilaje (72) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-santier-conducte-utilaje (73) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-santier-conducte-utilaje (74) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-santier-conducte-utilaje (75) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca-lemne(69) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (68)   pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (71) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (72) pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca

pomirla-chelariu-proiect-economie-sociala-locuri de munca (5)

 

One Response to LOCAL | Start la investiţii de 800.000 de euro în comuna Pomîrla. FOTO!

  1. Mari says:

    Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:[email protected]

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close