AnunturiLocal

LOCAL | Probleme de interes local discutate la conferinta de presa a Partidului Forta Civica

Vineri, 04.04.2014, a avut loc o conferinţă de presă la sediul Partidului Forta Civică din Botoşani. Iată problemele discutate cu această ocazie.

I.                        Interpelare ministerul sănătății

În urmă cu puțin timp i-am făcut o interpelare ministrului sănătății, Nicolae Bănicioiu, solicitându-i un punct de vedere privind o eventuală reorganizare a centrelor de transfuzii sanguine și integrarea acestora in sistemul medical de urgență.

Cadrul legislativ actual, după care funcţionează aceste centre, nu răspunde nevoilor sistemului medical şi al pacientului, de multe ori viaţa acestuia din urmă fiind periclitată tocmai din această cauză.Mai exact, aceste centre nu asigură un regim de permanenţă în funcţionare, angajaţii săi beneficiind de un program de lucru similar oricărui bugetar de rând, inclusv  de minivacanţele prelungite, pe care nu de puţine ori Guvernul le acordă. Ori, în cazul unor accidente cu victime multiple sau cazuri medicale grave, care reclamă o nevoie urgentă de sânge, sau de produse de sânge, cadrele medicale practic nu au cu cine colabora la centrele de transfuzie, adică trebuie să aştepte întoarcerea din minivacanţă a angajaţilor centrelor respective. Este adevărat că, la nivelul judeţelor, se constituie anumite stocuri de sînge de urgenţă. Din păcate însă, nu întotdeauna ele sunt suficiente, iar unele produse din sânge nu au valabilitate mai mare de 3-4 zile.

I-am cerut domnului Nicolae Băniciou, să-mi comunice punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce, privitor la propunerea mea. Adică dacă reorganizarea centrelor de transfuzii ar trebui făcută după modelul Unităţilor de Primiri Urgenţe, sau dacă ele ar putea fi efectiv integrate în serviciul medical UPU, acesta fiind ultimul detaliu de clarificat înainte de depunerea proiectului de lege la Parlament, un proiect al cărui unic scop este acela de a salva vieţi.

I-am transmis interpelarea atât pe cale oficială, cât și personal. Am avut o discuție directă cu dumnealui pentru că vrem să convenim ca respectivul proiect de modificare legislativă să fie avizat de minister și să aibă șanse să treacă la vot. Altfel, fiind un parlamentar de opoziție, mi-ar fi foarte greu să reușesc să trec la vot un proiect de lege, oricât de bune intenții aș avea eu și oricât de bun s-ar dovedi el pentru cetățeni. Sper ca de această dată să fi găsit o cale pentru a reuși ce mi-am propus și eliminăm unele disfuncționalități din sistemul sanitar care să duca la salvarea de vieți omenești.

II.                      Al doilea subiect despre care vreau să vă vorbesc face referire de asemeni la o intervenție parlamentară pe care am făcut-o, Ministerului Transporturilor de această dată. Este vorba despre solicitarea fermierilor din zona de nord a județului de a avea acces la transportul cerealelor și altor produse agricole, a îngrășămintelor pe calea ferată. Asta pentru că transportul ferofiar are avantajul de a fi mai ieftin decât cel rutier, iar producătorul agricol ar ieși câștigat fie că plătește mai puțin la transporturile efectuate direct, fie că obține astfel un preț mai bun de la achizitori. Ei se plângeau că societatea care are concesionată linia ferată Dorohoi – Trușești – Lețcani nu permit tranzitul trenurilor de marfă din cauza cheltuielilor de întreținere a liniei.

În urma intervenției mele parlamentare, oficiale, ministerul transporturilor mi-a răspuns că linia ferată permite tranzitul trenurilor de marfă a căror capacitate nu depășesc 18.000 – 20.000 de tone și că societatea RC-CF SRL, care are concesionată această rută nu poate restrictiona traficul trenurilor de marfă și că trebuie să permită accesul nediscriminatoriu al oricărui operator de transport feroviar de marfă.

Am semnale că deja problema a fost rezolvată, că fermierii au putut folosi în această primăvară calea ferată pentru transportul îngrășămintelor și o vor putea folosi în continuare. Atitudinea societăți concesionare s-a schimbat, așa cum au spus ei, în urma unei intervenții de la nivel foarte înalt. E clar că intervenția respectivă a fost de la Ministerul Transporturilor și a fost făcută ca urmare a sesizări mele.

Iată că, pentru cei care se întreabă ce fac parlamentarii noștri, practic vorbind, vă dau doar astăzi două exemple în ceea ce mă privește.

III.                    Vreau să vă anunț oficial și eu că ne-a fost acceptată de către Biroul Electoral Central lista de candidaturi pentru alegerile europarlamentare și facem parte din grupul de opt partide și alianțe care au depus liste și participă la aceste alegeri. Sperăm ca și rezultatele să ne califice în rândul formațiunilor politice cu pretenții în România, chiar dacă noi jucăd de relativ puțin timp pe scena politică românească, însă avem atuul că putem să oferim o alternativă în politică şi asta facem. Propunem oameni corecţi şi cinstiţi, oameni realizaţi profesional, prin munca lor, la cel mai înalt nivel. Impunem un standard pe care societatea românească actruală îl reclamă foarte vocal. Am mai spus-o, vrem să ne adresăm celor care sunt dezamăgiţi şi să-i determină să iasă la vot, să-i convingem că acum au pentru ce șisă nu mai lase să decidă alții – din păcate foarte puțini – pentru ei. Oferim o variantă cât se poate de serioasă la minciuna şi reaua credinţă dovedită până acum de clasa politică. Oamenii trebuie să decidă dacă vor să schimbe sau nu ceva în această ţară sau dacă acceptă ceea ce li se întâmplă acum.

IV.                  Ce se întâmplă vedem cu toții, și ne confirmă inclusiv Fondul Monetar Internațional

Marti, FMI s-a aratat ingrijorat de faptul ca grupuri de interese ar putea exercita presiuni pentru intarzierea reformelor in contextul alegerilor de anul acesta. Totodata, FMI a transmis Guvernului ca masura reducerii CAS, menita sa incurajeze angajatorii sa recruteze personal, nu va putea fi implementata pana in 2015,  iar reducerea TVA-ului la pâine a fost măsura care a dus la creșterea accizelor.Deci o măsură populistă fără nici un efect în buzunarul nostru a generat o alta cu profund efect negativ pentru toți cetățenii României, pentru că falul de scumpiri care vine va afecta pe toată lumea nu doar bugetarii. Reprezprezentantii Fondului însăși recunosc faptul că actualul guvern nu are nici pregatirea si nici viziunea necesare pentru implementarea reformelor cerute.

 

Contribuabilul plateste lenea si coruptia cultivate de o guvernare socialista care refuza dezvoltarea. Tendinta guvernului Ponta este de a creste taxe, niciodata de a le scade.

 

Impozitarea muncii ar trebui sa scada la un nivel sustenabil pentru o tara ca Romania, care nu este o tara bogata. Guvernul se complace intr-un cerc vicios extrem de periculos, cresterea cheltuielilor si a taxelor, pe care refuza sa le taie, incurajeaza evaziunea fiscala si reduce sansele producerii de noi locuri de munca. N-ai cum sa castigi cu o astfel de formula.

 

Opinia noastră este că trebuie militat pentru scaderea impozitului pe venit, pe profit, reducerea TVA si a CAS, concomitent cu reducerea cheltuielilor cu personalul, bunuri si servicii, cu dobanzile si subvențiile. Asa putem vorbi apoi despre crearea de noi locuri de munca, despre revigorare economica, despre cresterea PIB si reducerea nivelului inflatiei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page