EducatieLocal

Activități preventive în sistem integrat desfășurate la Școala Gimnazială Tiberiu Crudu

La data de 16 martie 2023,  poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Botoşani împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani au participat împreună cu elevii din clasele de gimnaziu ale Școlii Gimnaziale Tiberiu Crudu Tudora la diverse activităţi  de informare pe mai multe teme : prevenirea victimizării prin consum/trafic de droguri, precum şi siguranța în mediul online.

În cadrul Campaniei “Dincolo de aparenţe”  au fost purtate cu elevii discuţii care au vizat legislaţia în vigoare în domeniul consumului şi traficului drogurilor, exemple de situaţii în care tinerii au consumat droguri sau au fost implicaţi în alte infracţiuni din sfera traficului de substanţe interzise, precum şi consecinţele legale ale acţiunilor acestora. Specialiştii din cadrul CPECA Botoşani le-au explicat elevilor ce sunt drogurile, cum se clasifică acestea, ce efecte au, din ce sunt obţinute, încercând să îi conştientizeze pe aceştia de consecinţele consumului de substanţe interzise. Cu această ocazie, minorii au probat ochelarii simulatori ai consumului de droguri/alcool, putând experimenta modalitatea de percepere a realităţii sub efectul substanţelor respective.

Activitățile informativ-preventive referitoare la comportamentul în mediul virtual se derulează în cadrul Campaniei naționale  ”#Siguranța Online” – dedicată minorilor. Aceasta își propune să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică minorilor, pentru a evita să devină victime ale fraudelor informatice, a pornografiei infantile sau atacurilor de tip malware.

Recomandările generale privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

 

Activităţi similare vor avea loc şi la nivelul altor unităţi şcolare din judeţ.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page