Administratie

Președintele Consiliului Județean a cerut spirijin comisarilor europeni de la Bruxelles pentru proiectele pregătite dezoltării județului Botoșani – VIDEO

Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici a fost, săptămâna aceasta, la Bruxelles, la o întâlnire considerată a fi una foarte importantă, dacă se ia în calcul în mod normal, reprezentanții județelor au foarte rar oportunitatea de a discuta problemele pe care le au cu comisarii europeni. Oportunitatea a fost oferită de  europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu, care a intermediat și susținut cauza. Oficialul Victor Negrescu a facilitat și o întâlnire cu doamna Aida Liha Matejicek, șeful Unității România pentru politica de coeziune, principala direcție a discuțiilor fiind proiectele pe fonduri europene. Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, este de părere că această întâlnire era imperios necesară, întrucât din draft-ul PNRR trimis la
Bruxelles, consiliile județene din România sunt excluse în momentul de față din acest program de finanțare, care trebuia să însemne o șansă deredr esare în special pentru zonele defavorizate ale țării.

„Din păcate, din draft-ul PNRR trimis la Bruxelles, consiliile județene din România sunt excluse, în momentul de față, din acest program de finanțare, care trebuia să însemne o șansă de redresare în special pentru zonele defavorizate ale României. Avem proiecte în pregătire care vizează sănătatea, cultura, dar și zona de velo-turism. Să vedem când o să treacă PNRR-ul de testul Comisiei Europene, cum o să treacă, ce vor prevedea ghidurile de finanțare, care investiții se pretează pe necesitățile județului și apoi vom depune proiectele pentru finanțare. Oricum, noi pregătim mai multe proiecte, pe infrastructură rutieră, pe sănătate, turism, învățământ, care dacă nu vor fi eligibile pe PNRR vom încerca să le depunem pe viitoarele programe operaționale. Din păcate, din informațiile pe care le avem, e drept, pe canale neoficiale, ceea ce s-a lucrat până acum la Ministerul Investițiilor și al Proiectelor Europene în ceea ce privește ghidurile de finanțare dezavantajează clar județele Moldovei, accentul punându-se și în acest exercițiu financiar european pe partea vestică a țării”, a spus Doina Federovici. .

În urma discuțiilor, a reieșit clar necesitatea susținerii europene a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus, care este un vehicul important de a atrage fondurile europene multisectorial pentru județul Botoșani.

„De altfel, deplasarea noastră la Bruxelles a fost determinată tocmai lipsei de transparență a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care a fost condus până acum câteva zile de useristul Cristian Ghinea, iar acum de candidatul la șefia PNL, premierul Florin Cîțu. În loc să ne ajute să atragem fondurile europene, atât de necesare dezvoltării județului în vederea recu¬pe¬ră¬rii decalajelor față de Uniunea Europeană, MIPE a trimis la Bruxelles o hârtie prin care aproape că a exclus la finanțare ITI Țara de Sus. În ciuda solicitărilor re-petate pe care le-am făcut, Guvernul a refuzat să ne pună la dispoziție acest document despre care s-a făcut vorbire la întâlnirile de la Comisia Europeană. Împreună cu responsabilii Comisiei Europene am conturat câteva variante de lucru în vederea obținerii statutului de teritoriu finanțat prin acest mecanism distinct, ITI, dar avem nevoie de sprijinul și implicarea Guvernului, în speță a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care acum este condus de premierul Florin Cîțu. Mai multe detalii vom putea prezenta, așa cum ne-am înțeles cu reprezentanții Comisiei Europene, după ce va fi luată o decizie la nivel tripartit. Sunt pași importanți pe care i-am făcut și solicităm pe această cale guvernului și în mod special candidatului la președinția PNL, Florin Cîțu, să realizeze că trebuie să ne sprijine pentru a atrage banii europeni atât de necesari dezvoltării județului. Interesul este comun și nu are culoare politică. ITI este un mecanism funcțional în celelalte state europene, doar la noi Guvernul ne bagă bețe în roate”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Botoșani.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page