Politic

POLITICĂ | Ponta, după ce a discutat cu FMI: “Nu se poate renunţa la acciza pe carburant”

La o zi după ce a discutat cu delegaţia FMI chemată la Bucureşti pentru a negocia reactivarea acordului stand-by cu România, suspendat din decembrie, premierul Victor Ponta este decis să nu renunţe la introducerea de la 1 aprilie a accizei la carburant.

“Păi nu se poate. Asta i-au spus şi cei de la FMI preşedintelui. Nu se poate renunţa pentru că astfel nu se închide bugetul. Şi Comisia Europeană şi FMI au spus foarte clar că nu se poate închide bugetul”, a susţinut Ponta marţi, după întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorii UE la Bucureşti.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că nu va semna nici de această dată scrisoarea de intenţie adresată boardului FMI dacă această acciză se menţine ca sursă bugetară.“Acum mă uit pe cheltuielile Guvernului, la ineficienţa colectării şi la taxele introduse. Nu blamez extinderea bazei de impozitare, chiar o susţin, dar exagerările cu taxe adiţionale, în special în energie şi la combustibil, cred că sunt o greşeală uriaşă şi vor afecta şi economia şi populaţia. Responsabilitatea e a Guvernului, dar această taxa nu va fi susţinută public de mine, pentru că nu cred că e o soluţie”, a insistat preşedintele.

Totuşi, şeful statului a anunţat că nu va bloca deciziile luate de Guvern cu FMI, fără a explica şi cum îl va determina pe premier să îşi asuma integral responsabilitatea acestei opţiuni. “Nu blochez deciziile dintre dumneavoastră şi Guvern în acest moment, dar nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi”, a spus Băsescu în discuţia pe care a avut-o miercuri, în prima zi de întâlniri cu FMI ale oficialilor români.

Sursa: gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page