EducatieImportant

EDUCATIE | Elevii pot beneficia de credite de la bănci pentru continuarea studiilor

Elevii pot beneficia de credite de la banci pentru continuarea studiilor, iar parintii, tutorii sau sustinatorii legali care nu-i trimit la scoala vor fi amendati cu sume intre 100 lei si 1.000 lei sau obligati sa presteze munca in folosul comunitatii, potrivit Regulamentului scolar al MECS.

Potrivit Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, relizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), elevii din scolile publice au dreptul la scolarizare gratuita. Pentru anumite activitati stabilite in functie de niveluri, cicluri si programe de studii se pot percepe taxe, in conditiile prevazute de lege.

Actul prevede ca elevii pot beneficia de credite oferite de banci pentru continuarea studiilor. Totodata, ei pot beneficia si de bursa pe baza unui contract incheiat cu operatori economici, ori cu alte persoane juridice sau fizice, si de sprijin financiar din sursele extrabugetare ale unitatilor de invatamant de stat.

Unitatile de invatamant sunt obligate sa asigure elevilor servicii complementare cum ar fi: consilierea si informarea de catre cadrele didactice, in cadrul orei de consiliere, consilierea in scopul orientarii profesionale, consilierea psihologica si sociala prin personal de specialitate.

Statul acorda premii, burse, locuri in tabere si alte asemenea stimulente materiale elevilor cu performante scolare inalte, precum si celor cu rezultate remarcabile in educatia si formarea lor profesionala sau in activitati culturale si sportive, mai prevede regulamentul.

In schimb, pentru a beneficia de aceste facilitati, parintele, tutorele sau sustinatorul legal are obligatia de a trimite copilul la scoala, altfel va fi sanctionat.

Potrivit prevederilor legale, parintele, tutorele sau sustinatorul legal are obligatia de a asigura frecventa scolara a elevului in invatamantul obligatoriu si de a lua masuri pentru scolarizarea elevului, pana la finalizarea studiilor. In cazul in care parintele, tutorele sau sustinatorul legal nu asigura scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu (pana in clasa a 10-a inclusiv), poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 100 si 1.000 de lei ori este obligat sa presteze munca in folosul comunitatii.

Tot parintele raspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul scolii cauzate de elev.

Parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului are obligatia sa ia legatura cu invatatorul sau dirigintele, cel putin o data pe luna, pentru a cunoaste evolutia elevului. Prezenta parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal va fi consemnata in caietul cadrului didactic, cu nume, data si semnatura.

Acelasi regulament scolar prevede ca parintele elevului din invatamantul primar are obligatia sa-l insoteasca pana la intrarea in unitatea de invatamant, iar la terminarea orelor de curs sa-l preia. In cazul in care parintele, tutorele sau sustinatorul legal nu poate sa desfasoare o astfel de activitate, imputerniceste o alta persoana.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page