Important

SPORT | Stilul SHAOLIN la Botosani! Afla cand va avea loc si cine va participa – VIDEO

Luna aprilie va aduce pentru practicantii de arte martiale din Romania o mare surpriza: pentru prima oara in mod oficial, se va preda stilul SHAOLIN WENG CHUN, stil care pleaca cu radacinile de la cunoscutul templu Shaolin.

Scurt istoric

Cand vorbim despre maestrie in arte martiale, gandul ne duce la calugarii Shaolin si templele acestora.
Dorind sa afle cat mai multe despre viata, in anul 520 printul indian Bodhidharma a renuntat la tron si a plecat in pribegie din India si a ajuns in China. Se spune ca era un practicant de prima mana a artelor martiale si le-a predate diverse tehnici si metode de antrenament calugarilor Shaolin, pe care i-a gasit intr-o stare critica, fiind slabiti de posturi si meditatii.

Dintre toate templele Shaolin, cel mai important a devenit cel numit “Templul Fortei Eterne a Vietii” sau “Templul Primaverii Eterne”, deoarece aici veneau cei mai avansati calugari pentru schimb de experienta si pentru a-si imbunatati tehnicile de kung fu. Aceste lucruri s-au intamplat de-a lungul a sute de ani, pana cand in sec 18, din ordinul conducatorilor Chinei templul a fost distrus.
Staretul manastrii, supranumit si Gardianul Artei, Chi Sin Sim Si s-a angajat bucatar pe “Red Boat” sub o identitate ascunsa. “Red Boat” era un vas de Opera chinezeasca care se deplasa din oras in oras pentru a distra lumea.
Unul dintre cei mai vestiti luptatori ai acelor vremuri, un bandit care lua taxe de protectie terorizand pe cei din jur, Tiger Wong i-a amenintat pe cei de pe “Red Boat”. El nu l-a luat in seama pe bucatarul care l-a avertizat sa-si vada de drum si chiar a vrut sa-l loveasca in gat cu o lovitura numita “gheara de tigru”. Acest lucru insa a dus la un contra-atac din partea “bucatarului” care i-a rupt si doua degete. Tiger Wong l-a atacat furibund pe bucatar, dar cu cat ataca mai tare, cu atat era mai ranit si in cele din urma a fost imobilizat cu tehnici de blocare articulare si lupta la sol.
Membrii de pe “Red Boat” au fost foarte incantati de ceea ce au vazut si i-au cerut maestrului sa devina elevii sai. El le-a predat dar, i-a rugat sa pastreze secreta identitatea sa.

Stilul s-a predat mai departe, dar adevarata inflorire a cunoscut-o in sec 19 cand maestrul de Shaolin Weng Chun numit Wai Yan a avut idea sa adune laolalta pe cei mai mari maestri ai stilului si impreuna sa-l testeze si sa-l dezvolte catre “simplu, direct si eficient”. Cei “5 Dragoni” care s-au adunat in acest proiect ambitios au fost: Si-Fu Wai Yan, “Invincibilul” Si-Fu Chu Chung Man, “Grapplerul” Tam Kong, Si-Fu Lo Chiu Woon si Si-Fu Tang Yick (care initial nu a dorit sa transmita altora cunostintele sale de Weng Chun, dar a fost convins ulterior de catre ceilalti maestri). Au luptat, au schimbat idei si s-au antrenat impreuna zi de zi invitand maestri si luptatori din alte stiluri. Acest proiect a durat 20 de ani.

In 1986, Si-Fu Cheng Kwong l-a introdus pe germanul Andreas Hoffman ultimului Dragon Wai Yan si a studiat intens cu acesta mostenirea lasata de cei 5 Dragoni. In cele din urma, Andreas Hoffman a devenit reprezentantul stilului Shaolin Weng Chun in lume.
Imagini istorice: GM Wai Yan si ii preda lui Andreas Hoffman: http://www.youtube.com/watch?v=sqsQMZHK1GU

Invitatul seminarului este maestrul sarb Zeljko Popovic

Dupa ce a studiat Karate si Judo, presedintele SOUTH-EAST EUROPE WENG CHUN ASSOCIATION Si-Fu Zeljko Popovic incepea studiul Wing Chun-ului cu peste 25 de ani in urma.

A devenit instructor de Wing Chun in anul 1990, iar in anul 2011 a devenit instructor de Shaolin Weng Chun base level, certificat ca instructor de catre Grand Master Hoffman. El a mai studiat stiluri precum Sanda, Eskrima, Ba Gua, Tai Chi Chuan, Chi Gong, Chi-Na, Burma Boxing, etc.

S-a antrenat in artele martiale cu elevi ai lui Yip Man, cu veritabile legende si mari campioni ai artelor martiale: Slavko Truntic, regretatul maestru si campion Milan Prosenica, prietenul si instructorul lui Bruce Lee – William Cheung, Leung Ting, Lo Man Kam, Dr. Yu Funian, Chen Yong Ming, Nick Smart, Nilar Win (de 8 ori campion Burmese Boxing in anii 70), Oliver Koning, K.P. Kernspeht, Emin Boztepe, GM Andreas Hoffman etc.

De-a lungul activitatii sale de maestru, Si-Fu Popovic a predat la mai bine de 3.500 de elevi! Unii elevi ai lui Si-Fu Popovic au obtinut rezultate de exceptie in competitii: locul 1 la Campionatul European de Sanda sau locul 2 la competitii in SUA. Deasemeni a tinut seminarii si a format instructori in tari precum: Serbia, Ungaria, Romania, Bosnia, Slovacia, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Croatia, India, etc. Si-a dedicat viata raspandirii Artelor Martiale in lume, facand si o calatorie in China si in afara de seminarii a editat o serie de materiale didactice – casete video, VCD, DVD, in special despre Veng Tsun.
Colaborarea dintre Si-Fu Popovic si practicantii botosaneni a inceput in primavara anului 2003. S-a concretizat in stagii, concursuri, examene de grad. Despre aceasta colaborare, Si-Fu Bucher spunea: ” sunt sigur ca va fi o colaborare stransa, deoarece si dl. Zeljko Popovic este o persoana deosebita care doreste sa dezvolte artele martiale atat in Romania cat si in lume. Sunt sigur ca vom continua”
Cursuri de Shaolin la Botosani

Seminarul de arte martiale va fi organizat de Sifu Bogdan Munteanu care isi doreste sa studieze intensiv stilul Shaolin si sa-l raspandeasca in Romania. Dupa seminar, vor fi deschise pentru prima oara in Romania cursuri in stilul Shaolin Weng Chun la Botosani.
Pana in clipa de fata, s-au inscris 5 instructori la acest seminar cat si alti practicanti ai artelor martiale. Alaturi de d-l Munteanu, un alt instructor botosanean va lua parte la seminar: “sunt sigur ca vom avea parte de 4 zile de neuitat! Maestrul Popovic este un om de exceptie: serios, dedicat si pasionat muncii sale. Va fi un seminar multisistem; alaturi de tehnicile de Shaolin se vor preda Ful Contact Chinezesc – Sanda, arte martiale filipineze cat si Burmese Boxing (stil similar cu muay thai traditional). Maestrul Popovic s-a antrenat cu marele campion de Lethwei (muay thai cu bandaje in loc de manusi), Nilar Win cel care l-a format si pe antrenorul vedetei K-1 Cro Cop”.

Detalii despre seminar

Seminarul se va desfasura pe parcursul a 4 zile, in perioada 19-22 aprilie 2012. Despre locul de desfasurare, taxa de participare cat si alte detalii va puteti informa pe :
– web-page: http://wengchun-ro.webs.com/stagiiactivitati.htm
– e-mail: [email protected]
– tel: 0728.979.303

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page