Sanatate

SANATATE | Primul ajutor în caz de fracturi

În majoritatea cazurilor, în fracturile de orice natură (de gleznă, coaste, femur, braţe sau de coloană), terapia începe cu ameliorarea durerii.

Când o persoană suferă o fractură, rudele sau alte persoane din anturajul acesteia trebuie să se adreseze unui serviciu specializat în ortopedie, pentru ca bolnavul să primească un tratament adecvat. Transportul rănitului se face cu mare prudenţă, pentru a evita şocul. Pentru imobilizarea provizorie a braţului fracturat se pot folosi cartoane sau bucăţele de placaj. În cazul fracturilor la picior, transportul bolnavului se face cu o brancardă adevărată sau cu una improvizată. Dacă un vârstnic şi-a fracturat coloana vertebrală, rănitul trebuie dus la spital pe o brancardă cu faţa în jos. La locul accidentului, persoana care asigură primul ajutor trebuie să constate dacă bolnavul are pulsul normal.În cazul fracturilor deschise sau care au hemoragii, trebuie oprită sângerarea. În astfel de situaţii se aplică garouri sau compresiunea locală cu bandaje sterile.

În fracturile de bazin, fără deplasarea oaselor, bolnavul trebuie să stea imobilizat la pat circa 30 de zile. După acest interval i se permite să stea în poziţia şezând. În această perioadă, bolnavul trebuie îngrijit să nu facă unele complicaţii infecţioase la rinichi şi la plămâni.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page