Sanatate

SANATATE | Pelinul, planta care te poate vindeca

Atunci când vin peste tine necazurile, obișnuiești să asociezi viața cu gustul amar al pelinului, ignorând efectele terapeutice ale acestuia. Deși pare o plantă banală, întâlnită la tot pasul, pelinul este cunoscut pentru virtuțile sale tămăduitoare, dovedindu-și eficiența în tratarea a numeroase afecțiuni. 

Pelinul are un conținut bogat de vitamine din complexul B, vitaminele C, K, calciu, sodiu, fier și alte minerale esențiale în buna funcționare a organismului. În practica naturistă se utilizează frunzele şi vârfurile înflorite, când planta are un miros puternic şi gust foarte amar. Pelinul intensifică efectele altor plante, de aceea, se poate folosi în combinație cu salvie, mentă, afine, usturoi.
Vine de hac rănilor
Rănile, tăieturile, traumele pielii, arsurile, plăgile, toate pot fi tratate cu ajutorul infuziei de pelin și a pansamentelor cu pelin proaspăt, pisat.
Ușurează digestia
Infuzia de pelin, preparată din 25 g frunze la un litru de apă, câte o cană înainte de fiecare masă, reprezintă o modalitate eficientă de a ușura procesul de digestie.
Te scapă de răul de mașină
Persoanele care suferă de rău de mașină pot apela la beneficiile pelinului, consumând o cană de infuzie de pelin înainte de plecare.
Combate viermii intestinali
Aceeași infuzie este eficientă și în îndepărtarea viermilor, în special a oxiurilor și a limbricilor, luîndu-se câte o cană, trei zile la rând, dimineața pe stomacul gol.
Înlătură stările febrile
Din frunzele de pelin se prepară un vin cu efect digestiv, mai ales administrat după mese, preparat astfel: se lasă la macerat 10 zile, 30 g de plantă la un litru de apă. În trecut, pulberea de pelin era folosiă pentru înlăturarea stărilor febrile, aceasta preparându-se din uscarea frunzelor.
Pentru că are un gust foarte amar, pulberea se amestecă în băuturile dulci, cum ar fi ceaiurile îndulcite cu miere sau compoturile.
Precauții
Folosirea îndelungată a ceaiului de pelin poate duce la efecte secundare precum amețeli, insomnia, vărsături. De aceea, nu utilize acest ceai mai mult de 20-22 de zile.
Atenție!
Ceaiul de pelin este contraindicat celor ce suferă de infecții intestinale sau afecțiuni ale sistemului nervos. Femeile care alăptează nu au voie să folosească pelinul, deoarece dă un gust amar și neplăcut laptelui. De asemenea, nu se recomandă femeilor gravide.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page