Local

Proiectil perforant descoperit de pirotehnicienii ISU Botoșani, pe timpul unei ședințe de pregătire

Un proiectil perforant a fost descoperit, astăzi, pe un câmp de la marginea localității Răchiți. Muniția a fost găsită chiar de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, pe timpul unei ședințe de pregătire, ce presupune efectuarea unor operațiuni de cercetare, detectare, dezgropare, identificare, ridicare, transport și depozitare. Aceasta era îngropată în pământ, la aproximativ 30 de centimetri, fiind detectată cu aparatura specifică. Pirotehnicienii au stabilit că este vorba despre un proiectil perforant, calibru 23 mm, în perfectă stare de funcționare. Acesta a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrus.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page