Sanatate

SANATATE | Nu dormi destul? Uite ce rişti!

Munceşti prea mult, petreci până târziu sau pur şi simplu nu reuşeşti să adormi. Toţi aceşti factori te împiedică să te odihneşti îndeajuns şi totodată te supun anumitor riscuri.

Crezi că singurul efect pe care îl are lipsa de somn asupra ta este senzaţia de oboseală din timpul zilei? Ei bine, acest efect este, poate, cel mai puţin grav dintre toate riscurile la care te supui piezând nopţile.

Îţi afectează memoria
Elevii şi studenţii aflaţi în preajma examenelor văd din timpul care ar trebui să fie alocat somnului, ocazia perfectă pentru a învăţa, în speranţa că vor reuşi să treacă examenul. Intenţia este una bună dar modul în care intenţionează să o realizeze nu va provoca altceva decât un eşec. Fiecare om are nevoie de nişte ore de somn, în fucţie de organismul fiecăruia, dar de cele mai multe ori, 7-8 ore sunt suficiente pentru ca următoarea zi să ai energie şi îţi poţi efectua activităţile în mod normal.

În momentul în care studenţii decid să piardă nopţile în scopul de a învăţa, atentia, capacitatea de înțelegere și de reținere a informațiilor vor avea de suferit. Pe timpul nopţii se consolidează memoria, astfel, dacă nu reuşeşti să dormi suficient, nu vei fi capabil să îți aminteşti ceea ce ai invăţat.

Afectează sănătatea inimii
Pentru ca inima ta să fie sănătoasă trebuie în primul rând să primească odihnă. Lipsa somnului sau câteva ore de somn pe noapte care nu asigură odihna necesară au un rol în declanșarea bolilor cronice, printre care și bolile de inimă.

Un somn insuficient poate afecta inima dacă este corelat cu alţi factori de risc în bolile cardiace precum nivelul ridicat al colesterolului, al trigliceridelor şi o presiune arterială ridicată.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page