Sanatate

SANATATE | Cele mai bune surse alimentare de vitamina C

Vitamina C este indispensabilă organismului. Vitamina a fost izolată din lămâie de cercetătorul Szent-Gyorgy, în 1932, descoperirea sa fiind recompensată cu Premiul Nobel în medicină. Iata lista cu cele mai bogate alimente în vitamina C.

Vitamina C ajută celulele organismului să se protejeze de acțiunea radicalilor liberi, reduce riscul apariției unor boli precum Alzheimer și cancer, regenerează depozitele de vitamina E și ajută la absorbția fierului în organism.

Când este preluată frecvent din surse alimentare, vitamina C înlesnește randamentul sistemului imunitar împotriva infecțiilor, previne bolile cardiovasculare, complicațiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice.

Iată, așadar, cele mai bogate surse de vitamina C:

Cătina și coacăzele negre

– Cătina conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Numită şi „ginsengul românesc”, cătina poate înlocui deseori medicamentele, fiind un aliment bogat în vitamina C. Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, E, K, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează.

Astfel, doar 100 de grame de suc de cătină conține 266 mg vitamina C.

-Coacăzele negre au o concentrație de vitamina C de patru ori mai mare decât portocalele.

Coacăzele negre conţin aproximativ 160 – 400 mg la 100 g, iar cele albe şi roşii, 20 -60 mg. În plus, chiar şi după procesare, preparatele din coacăze conţin aproape toată cantitatea de vitamina C din fructele în stare proaspătă.

Pătrunjelul proaspăt

Pe lângă conținutul bogat de betacaroten, vitamine K, B12, calciu, fier și fosfor, frunzele proaspete de pătrunjel conțin de patru ori mai multă vitamina C decât citricele.

Papaya și gutuile

-O papaya de mici dimensiuni (157 g) conţine 95,6 miligrame de vitamina C. În plus, acest fruct exotic mai conţine vitamina A, acid folic şi fibre.

-Gutuile au un nivel ridicat de vitamina A si C, precum şi concentratii ceva mai mici de vitamina E. Conţinutul de vitamina C din gutui ajută în procesul de hidratare a tenului şi în buna funcţionare a ficatului.

Broccoli și kiwi

-148 g de broccoli conţin 132 miligrame de vitamina C. Așadar, un motiv în plus să consumi această delicioasă legumă.

-Fructele kiwi sunt mai bogate în vitamina C decât portocalele. Având un conținut ridicat de fibre, fructul ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!