Sanatate

SANATATE | Beneficiile alăptării pentru sugari

Copiii care au între 1 și 3 ani au nevoi nutriționale mai mari decât adulții, deoarece au un ritm accelerat de creștere și pentru că stomacul lor este mic. De aceea, mămicile ar trebui să-și alăptăze bebelușii cât mai mult timp posibil.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), împreună cu o cunoscută companie din industria alimentară, recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și începerea diversificării după această vârstă, continuând, în paralel, și alăptarea.

Laptele – alimentul de bază în hrana copilului

„Laptele matern reprezintă alimentul ideal pentru sugar până la 6 luni, conținând toți nutrienții necesari pentru o creștere armonioasă și dezvoltare optimă a copilului. Alimentația naturală asigură un sistem imunitar sănătos și îl protejează față de infecții sau răceli. Statisticile arată că aproximativ 95-98% dintre mame își pot alăptă cu succes copilul, însă trebuie susținute atât de familie, cât și de personalul medical calificat. Laptele matern este cel mai de preț dar pe care îl pot oferi copilului lor“, explică dr. Cornelia Preda, medic primar neonatolog, Spitalul Sanador.

Până la vârsta de 1 an, copiii au nevoie de 4 ori mai mult fier și de 5 ori mai mult calciu, iod, vitamina A și vitamina C decât un adult. După această vârstă, atunci când nu mai primesc lapte matern, copiii au nevoie de un lapte de creștere potrivit vârstei, care să le asigure, la fiecare masă, necesarul de minerale și vitamine, nu un lapte care să le îngreuneze digestia, specialiștii recomandând 400-500 ml zilnic.

Alimentația necorespunzătoare duce la apariția multor afecțuini

Lipsa laptelui în primii ani de viață poate conduce la apariția obezității, a anemiei feriprive sau a deficiențelor de calciu și vitamina D, cele mai întâlnite probleme nutriționale în rândul copiilor și care, netratate, se pot reflecta în starea de sănătate a viitorului adult.

“O cauză importantă a obezității este excesul de proteine, în primii ani de viața, peste nivelul optim pentru creștere, producându-se modificări în organismul celor mici. Diversificarea precoce a alimentației și hrana neadecvată vârstei (cum ar fi laptele cu un conținut mare de proteine de slabă calitate) sunt factori de risc în dezvoltarea obezității “, completează  dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinica de Pediatrie Medicover.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page