Sanatate

SANATATE | 4 complicatii surprinzatoare cauzate de gripe si raceli

Racelile si gripele sunt frecvente in anotimpul rece si, de cele mai multe ori, cateva pastile si ceaiuri fierbinti te pot scapa de aceste probleme. Insa, exista si anumite situatii cand ceea ce pare o simpla raceala sau gripa sa fie mai mult decat atat si sa provoace grave probleme de sanatate. Iata cateva complicatii surprinzatoare de sanatate cauzate de gripa si raceala!

1. Pierderea auzului
Sa auzi “infundat” in timpul unei raceli sau gripe este destul de frecvent, insa aceasta problema poate deveni mai serioasa de atat. Hipoacuzia neurosenzoriala este un tip de pierdere a auzului care apare atunci cand urechea interna este deteriorata. Astfel, vei avea dificultati in a intelege conversatiile, mai ales daca apar si sunete de fond. De asemenea, in cazul hipoacuziei neurosenzoriale apare “tiuitul” in urechi.

Tratamentul in cazul acestei afectiuni consta in administrarea steroizilor pe cale orala, insa trebuie efectuate mai multe cercetari pentru a se stabili eficienta acestora. Multe persoane isi revin fara probleme odata ce simptomele de gripa si raceala dispar. Cu toate acestea, este important ca in momentul in care apar primele semne de pierdere a auzului sa consulti un medic.

2. Miocardita
Desi se intampla destul de rar, miocardita poate fi provocata de raceala sau gripa si afecteaza atat adultii, cat si copiii sanatosi. Miocardita este o boala cardiovasculara caracterizata printr-o inflamare a miocardului si poate duce la insuficienta cardiaca rapida.

Printre simptomele bolii se numara dificultati respiratorii, acumulare de lichid in jurul gleznelor si dureri in piept la respirare. Tratamentul medical include antivirale si steroizi. Unii oameni se recupereaza, in timp ce altii sunt nevoiti sa ia tratament toata viata sau chiar au nevoie de un transplant de inima.

3. Infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent
Staphylococul aureus meticilino-rezistent (MRSA) este un tip de bacterie care poate produce infectii serioase ale pielii si uneori pneumonie si septicemie. Rareori, infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent este provocata de raceala, insa, din cauza gripei, plamanii permit bacteriei sa se dezvolte, ceea ce duce la pneumonie bacteriala.

Mai putin de 2 procente din cazurile de gripa pot duce la dezvoltarea penumoniei, insa atunci cand se intampla, poate deveni o problema serioasa. In cazul in care apar simptome, precum febra puternica, tuse productiva, dureri in piept si problemele respiratorii, este recomandat sa consulti un medic. Daca infectia cu Staphylococ aureus meticilino-rezistent este descoperita din timp, poate fi tratata cu ajutorul antibioticelor, in caz contrar ar putea provoca chiar moartea pacientului.

4. Sindromul Guillain-Barre
Desi este o boala destul de rara (apar una-doua cazuri la 100.000 de persoane in fiecare an), printre cauzele aparitiei sindromului Guillain-Barre se numara si raceala si gripa.

Sindromul Guillain-Barre este o boala autoimuna care, in timp, afecteaza musculatura, incepand cu picioarele si avansand la nivelul intregului corp. Reflexele si muschii respiratorii sunt, adesea, afectati.

In ceea ce priveste tratamentul pentru sindromul Guillain-Barre, acesta este alcatuit, de cele mai multe ori, din tratamente cu anticorpi. Recuperarea este posibila, desi poate fi lenta. Doua treimi din oameni simt imbunatatiri dupa o luna de la inceperea tratamentului.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page