Retete

RETETA | Fasole bătută

Ingrediente:

1 kg fasole boabe
1 păstârnac
1 ceapă
2 morcovi
sare

Pentru garnitură:
2 cepe mari
1 ceaşcă mare ulei
1 căpăţână de usturoi
2 linguri bulion de roșii
5-10 boabe de piper

Mod de preparare:

Alegi fasolea, apoi o speli  în 2-3 ape şi o laşi să stea în apă rece la înmuiat peste noapte. Arunci apa, o speli, o pui în altă apă şi o clocoteşti 2-3 minute.Schimbi apa din nou şi umpli oala cu 3 l de apă rece. O pui la fiert la foc potrivit şi, după 30 de minute, adaugi în oală 1 ceapă tăiată felii, 1 păstâr­nac, 2 morcovi întregi spălaţi şi curăţaţi. Pui sare şi laşi la firt în continuare până când fasolea se înmoaie.

Pentru garnitură cureţi 2 cepe mari, le tai mărunt şi le căleşti în trei sferturi din cantitatea de ulei, la foc mic, cu vasul acoperit. Torni peste ceapă 2-3 linguri cu apă când nu mai are sos. Adaugi 3-4 căţei de usturoi tăiaţi fin, boabele de piper şi bulionul desfăcut într-un pahar cu apă rece. Laşi sosul să fiarbă acoperit încă 15 minute.

Treci prin sită sau pasezi fasolea şi legumele cu care a fiert, apoi le freci cu usturoiul rămas bine pisat, sare, după gust, şi uleiul rămas (1-2 linguri). Aşezi pasta de fasole bătută într-un castron adânc, torni ceapa călită şi laşi la rece pentru minimum 1 oră.

Serveşti aceasta fasole bătută, dacă vrei, cu felii de pâine proaspătă sau prăjită.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page