ECONOMIC

Prețul gazelor în Europa a atins un nou maxim istoric. Luni a crescut cu 79%

Preţul gazelor naturale a atins luni dimineață un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră, potrivit Agerpres.

Contractele futures din aprilie la hub-ul TTF din Țările de Jos au depășit 3.600 de dolari la 1.000 de metri cubi până la ora 08:30 GMT, conform datelor de la bursa ICE din Londra.

Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea.

Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice, scrie Digi24.

În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni. Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.

„Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei în regim obișnuit, în conformitate cu cererile consumatorilor europeni în valoare de 109,6 milioane de metri cubi pentru 7 martie”, a declarat reporterilor reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov.

Camera Reprezentanţilor analizează un act legislativ care ar interzice importul de petrol şi alte produse energetice ruseşti, în cadrul măsurilor destinate să izoleze Rusia de economia mondială, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. O astfel de măsură ar crea noi presiuni economice şi ar alimenta inflaţia, care este deja la un nivel ridicat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page