POLITIC | Senatorul Lucian Trufin: ,,Am reușit să punem capăt speculei cu terenurile agricole”

Senatorul botoșănean PSD, Lucian Trufin, este unul dintre parlamentarii care au pus umărul la inițiativa de modificare a Legii 17/2014 cu privire la vânzarea terenurilor agricole. Sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, demnitarul a detaliat câteva dintre punctele unei reglementări care stabilește, în sfârșit, anumite interdicții către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Parlamentarul botoșănean a admis că decizia a fost luată târziu și a precizat că răzbat anumite regrete că nu s-a intervenit la timp, astfel încât la acest moment să nu se discute despre un adevăr dureros: 40 la sută din totalul național al terenurilor agricole este controlat de străini. Nici la Botoșani situația nu este fericită, procentul apropiindu-se de 28 la sută.

,,Împreună cu colegii mei parlamentari PSD am reușit după mulți ani să modificăm această lege și să punem capăt speculei cu terenurile agricole. Arendașii care vor dori să cumpere un  teren agricol trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului pe teritoriul naţional pe o perioadă de 5 ani anterior încercării de cumpărare, cu doi ani mai mult faţă de prevederile în vigoare. Dacă dreptul de preemţiune e exercitat de un tânăr fermier, adică de o persoană de sub 40 de ani, acesta trebuie să dovedească domiciliul stabilit pe teritoriu naţional cu cel puţin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole. Sunt și anumite condiții să aibă domiciliul/reşedinţa situat/situată pe teritoriul naţional pe o perioada de cel puţin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare; să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul naţional pe o perioada de cel puţin 5 ani, anterior înregistrării acestei oferte;  să fie înregistrată de autorităţile fiscale române cu minimum 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan”, a detaliat senatorul botoșănean, Lucian Trufin. Acesta a adăugat și condiţiile care trebuie îndeplinite de persoane juridice pentru a putea cumpăra un teren agricol, situat pe teritoriul României: să aibă sediul social și/sau sediul secundar situat pe teritoriul național, pe o perioada de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare; să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan; să prezinte înscrisurile din care să reiasă că din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezintă venit din activități agricole așa cum sunt prevăzute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; asociatul/acționarul care deține controlul societății să aibă domiciliului situat pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan; în cazul în care în structura persoanelor juridice, asociații/acționarii care dețin controlul societății sunt alte persoane juridice, asociații/acționarii care dețin controlul societății să facă dovada domiciliului situat pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan. ,, Doar dacă ai bani, nu mai poți cumpăra terenuri agricole în România”, a sintetizat senatorul botoșănean Lucian Trufin.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close