Local

O zi fără ghinion, alături de pompierii botoșăneni – FOTO

Folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze, instalarea în locuințe a unor detectoare de incendiu, supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun în orice împrejurare sunt temele abordate de pompieri pe timpul unor acțiuni organizate, astăzi, în municipiul Botoșani. Activitățile de informare și educare preventivă au avut loc în zonele aglomerate din oraș și în supermarket-urile, în contextul sărbătoririi Zilei Informării Preventive – Marți, 13.

Botoșănenii au primit pliante cu următoarele recomandări:
– nu utilizați instalațiile electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni;
– nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere;
– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător;
– nu lăsați copii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune;
– verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru;
– la aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale;
– asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale;
– asigurați instalarea detectoarelor de incendiu în locuințe și testați-le periodic;
– instalați detectoare de gaze naturale pentru a putea depista scăderile accidentale de gaze;
– achiziționați un stingător de incendiu pentru locuința dumneavoastră.
Astfel de acțiuni s-au desfășurat și la nivelul celorlate localități ale județului, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Pompierii voluntari au desfășurat activități de informare și educare preventivă atât în locurile cu aglomerări de persoane, dar și în școli.

Informații suplimentare:

Începând cu anul 2011, la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și cu sprijinul E-on România, fiecare zi de marți 13, indiferent de luna anului, este declarată „Ziua Informării Preventive”.
În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:
1. “AI GRIJĂ la cea mai mare grijă: SIGURANȚA copilului tău”
Campania a fost iniţiată în luna decembrie a anului 2020, având ca obiectiv conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe.
2. F.O.C. – “Flăcările Omoară Copii”
Campania a fost iniţiată în anul 2012, având ca obiectiv reducerea numărului de incendii la locuinţe și, implicit, a victimelor din rândul copiilor.
Clip video: https://www.youtube.com/watch?v=l5NFr46HJEo
3. RISC. Proiectul I – „Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!”
Campania a fost iniţiată în anul 2013 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii și explozii generate de improvizații la instalațiile electrice și de gaze naturale la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/p7zGgElCYOU
4. Campania RISC. Proiectul II – „Siguranța nu e un joc de noroc!”
Campania a fost iniţiată în anul 2014 şi are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coșurile de fum la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY
5. Campania RISC. Proiectul III – „Siguranța NU e un joc de noroc!”
Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizații și de suprasolicitarea instalațiilor electrice la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/Q14728rKBAM
6. Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!”
Campania a fost iniţiată în anul 2016 şi are ca obiectiv informarea preventivă a populației cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuința proprie, în scopul reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe.
Clip video: https://youtu.be/zr5E3WqSQCk
7. Campania RISC. Proiectul V – „Scăpările de gaze”
Campania a fost iniţiată în anul 2018 şi are ca obiectiv informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime și implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.
Clip video: https://youtu.be/krX33sB8Qh8
8. Campania „Nu încărca butelia la stația GPL!
Clip video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk
9. Campania „Nu tremur la cutremur”
Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informarea, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page