Stiri

NATIONAL | Cine sunt magistraţii care l-au condamnat pe Năstase în dosarul Zambaccian

Completul este format din judecătorii: Ionuţ Matei (preşedinte), Ioana Bogdan, Cristina Rotaru, Agela Dragne, Luminiţa Zglimbea. Dintre cei cinci judecători, trei au decis în alte dosare achitarea lui Năstase, iar doi judecători au dispus condamnări pentru Năstase.

Judecătorul Ionuţ Matei a condus completul de cinci judecători care a judecat recursul în dosarul Zambaccian. Ionuţ Matei este, din decembrie, şi vicepreşedintele Curţii Supreme. El a promovat la ICCJ în noiembrie 2007, în urma unui interviu susţinut în faţa CSM. Matei, judecător din 1995, a activat la Judecătoria sectorului 3, Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti. În noiembrie 2011, judecătorul, a fost desemnat membru în colegiul de conducere al ICCJ.

Pe 30 ianuarie 2012, completul condus de Ionuţ Matei a dispus condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii. Condamnarea a fost menţinută de completul de cinci judecători condus de Livia Stanciu, preşedintele instanţei.

Ionuţ Matei a pronunţat şi sentinţa de condamnare în dosarul lui Gregorian Bivolaru (şase ani de închisoare). Înainte de pronunţarea sentinţei, judecătorul a primit o scrisoare de ameninţare.

Judecatorul Matei a făcut parte din completele de judecată care au decis achitarea lui Paul Păcuraru (fond), condamnarea fostului deputat PSD, Mihai Sireţeanu (recurs), condamnarea deputatului PDL Cosmin- Mihai Popescu (fond), condamnarea (fond) a fostului ministru Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond).

Judecătoarea Ioana Bogdan a făcut parte din completul condus de acelaşi Ionuţ Matei, care a dispus condamnarea pe fond a lui Năstase în dosarul Trofeul Calităţii.

A intrat în magistratură în 1998 când a fost numită procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3. Timp de trei ani (2000-2003), a activat ca judecător la  Judecătoria sectorului 3, din 2004 a promovat la Tribunalul Bucureşti. A fost şi inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a CSM. Timp de un an a ocupat funcţia de consilier al procurorului şef al DNA, Daniel Morar în perioada septembrie 2009 – noiembrie 2010.

Cristina Rotaru a făcut şi ea parte din completul care a judecat pe fond dosarul Trofeul Calităţii. În acest caz Cristina Rotaru a fost de părere că Năstase trebuia achitat. Are o experienţă de 19 ani în magistratură, iar în 2004 a obţinut şi un doctorat în drept penal.

Cristina Rotaru a fost colegă de facultate cu Adrian Năstase, în cadrul Universităţii Bucureşti, la Drept. În 2013, Năstase a fost dat afară de la facultate în urma condamnării definitive în dosarul Trofeul Calităţii.

În octombrie 2010, Cristina Rotaru a făcut opinie separată faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti în cadrul procesului în care judecătoarele Viorica Costiniu şi Lucia Mera au dipus eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Judecatoarea Cristina Rotaru a făcut parte din completul care a decis  achitarea lui Paul Păcuraru, condamnarea (în recurs) a lui Dan- Ilie Morega, condamnarea ( pe fond) a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond).

Luminiţa Zglimbea este judecătoare la Curtea Supremă din 2005 promovând de la Curtea de Apel Bucureşti. Judecatoara a decis în aprilie 2010 menţinerea în stare de arest preventiv a senatorului PSD Cătalin Voicu. În 2007 Luminiţa Zglimbea a făcut parte din Biroul Electoral Central pentru referendumul privind suspendarea preşedintelui.

A mai făcut parte şi completul care de dispus menţinerea în stare de arest preventiv a inculpaţilor din dosarul fostului secretar de stat Laurenţiu Mironescu. Judecătoarea a deliberat şi în dosarul examenului trucat de la INM în acest dosar, fiind trimisă în judecată Gabriela Ghiţă, fostul procuror general adjunct al României. În acest dosar Luminiţa Zglimbea a dispus condamnarea inculpaţilor.

Judecătoarea a făcut parte şi din completul care a dispus în 2011 achitarea lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara.

Angela Dragne este judecătoare la Curtea Supremă din 2006. Împreună cu Luminiţa Zglimbea, au decis că Năstase este nevinovat în dosarul Mătuşa Tamara. A mai făcut parte din completul de 9 judecători care a decis eliberarea lui Marius Locic şi Florin Costiniu, învinuiţi în dosarul de corupţie al senatorului PSD Cătălin Voicu. Potrivit evz.ro, Angela Dragne a făcut parte din completul de judecată care a dispus restituirea dosarului Zambaccian la procurorii DNA în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

Sursa:www.gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page