ImportantLocal

LOCAL | Una dintre cele mai mari valori ale lumii va deveni astăzi Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani. Vezi despre cine este vorba!

Pe 1 iulie, ziua în care împlineşte 82 de ani, ilustrul neurochirurg, academicianul prof.dr. Leon Dănăilă se va afla la Botoşani la invitația administrației locale, unde va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani.

În sala de şedinţe a Consiliului Local Botoşani, începând cu ora 11.00, se vor afla, alături de primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, şi de consilieri locali, numeroşi invitaţi, de la medici la foşti colegi de şcoală ai profesorului.

Leon Dănăilă deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator. Este autor a peste 40  cărți de specialitate , a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume- de la 50 la numai 4%.

A introdus pentru prima dată într-o sale de operații din România microscopul operator (în 1979) și laserul (în 1984) . A realizat peste 40.000 de intervenții pe creier cu rezultate excelente obținute postoperator, fapte care îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume.

Leon Dănăilă a construit fără nici un ban din partea statului 16 camere de spital și o sală de operație dotată cu toate cele necesare, fapt care a ameliorat enorm asistența medicală la Clinica II Neurochirugie deoarece a putut astfel dubla sau tripla numărul zilnic de operații. În anul 1981, a înființat prima secție de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie din țară care se menține și în prezent.

Este membru al Academiei Române, al Academiei de Științe Meciale, al Academiei Oamenilor de Știință și al altor prestigioase academii din întreaga lume. În 2001 a obținut Noble Prize acordat de “United Cultural Convention” iar în 2002 titlul de Cavaler acordat de “Academie Europeenne d`Informatisation.

În anul 2005, împreună cu neurobiologul Viorel Păiș, a descoperit o celulă a creierului denumită CORDOCIT- descoperire apreciată ca fiind demnă de premiul NOBEL.

În 2009 a obținut Trofeul de Excelență la Gala 10 pentru România.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page