ImportantInformatii utileLocal

LOCAL | De ce la Botoșani, șoferii plătesc RCA mai scump ca la Timișoara, de ce plătim RCA mai scump din cauza accidentelor făcute de alții

Principala explicaţie pe care firmele de asigurare o dau pentru majorarea primelor RCA pe anumite categorii de şoferi, în principal cei cu vârsta sub 30 de ani, este nivelul ridicat al daunalităţii. Totuşi, datele ASF arată că asigurătorii nu penalizează corespunzător şoferii care înregistrează accidente preferând să aplice „la pachet” majorări de preţ.

Doar 2,3% din şoferii care şi-au cumpărat o poliţă RCA în primele nouă luni din 2014 au fost sancţionaţi prin aplicarea sistemului bonus-malus, care presupune un preţ mai mare al asigurării pentru conducătorii auto care au produs daune în ultimul an şi o reducere pentru cei fără incidente, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară furnizate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET.

Concret, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, în acest moment, un tânăr de 26 de ani care conduce un Logan cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri şi o putere de 90 de cai va plăti cel puţin 1.400 de lei pe poliţa obligatorie, cu aproximativ 70% mai mult decât în 2013.  Această sumă este însă valabilă doar în cazul Astra Asigurări, întrucât toate celelalte societăţi de asigurare cotează la peste 2.000 de lei. Astfel, al doilea cel mai bun preţ din piaţă este cel oferit de City Insurance, care vinde cu 2.100 de lei, urmat de Asirom care cotează la 2.200 de lei. Euroins, societate care vindea tradiţional la cele mai mici preţuri a făcut un pas mare în spate cel puţin în ceea ce priveşte tinerii. Societatea cu acţionari bulgari are cele mai mari preţuri, ajungînd şi la 3.900 de lei, în cazul tinerilor.

Eşti din Moldova, Bucureşti sau Dobrogea? Dai mai mult la RCASocietăţile de asigurare tratează „ la pachet” asiguraţii şi atunci când vine vorba despre zonele unde conduc. Dacă locuieşti într-o zonă cu accidente multe(cum sunt anumite oraşe din Moldova, Dobrogea şi Bucureştiul plus judeţul Ilfov) vei plăti automat mai mult decât un şofer din regiuni considerate „sigure”, cum este, în principal, Banatul. Potrivit calculelor noastre bazatate pe datele brokerilor, raportat la cazul mediu al unui şofer de 35 de ani care conduce o Dacia Logan de 1,6 litri, diferenţele ître oraşe ajung şi la 200 de lei între cel mai ieftin şi cel mai scump RCA. Concret, un şofer din Constanţa va plăti 603 lei în timp ce unul din Timişoara dă doar 415 lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page