Importantsocial

LOCAL | Avertisment pentru botoșăneni: Nu transportaţi persoane necunoscute în apropierea frontierei de stat!

Factorii şi condiţiile care influenţează securitatea frontierei României sunt multipli şi diverşi, iar securitatea integrată a frontierei vizează întărirea supravegherii şi a controlului la frontieră, cu participarea tuturor instituţiilor cu competenţe în acest domeniu.

O analiză în ceea ce priveşte migraţia ilegală indică faptul că România, comparativ cu frontierele altor state UE, nu s-a confruntat cu un aflux masiv de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa, dar situaţia a fost şi este atent monitorizată.

Cu toate că s-au înregistrat cazuri de trecere ilegala a frontierei, în ansamblu, indicatorii de migrație ilegală la nivel național se înscriu pe aceeași dinamică și sunt mai mici decât cifrele înregistrate la nivel european.

În ultimii ani, poliţiştii de frontieră au instrumentat numeroase cazuri de trafic de migranţi la frontiera de stat cu Serbia, Ungaria şi Bulgaria, fiind depistate persoane din state cu potenţial migrator sau solicitanţi de azil în România în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, care au fost sprijinite sau călăuzite de cetăţeni români sau străini.

Din cazuistica înregistrată a reieşit faptul că majoritatea migranţilor apelează la serviciile unor persoane sau societăţi comerciale care practică servicii de taximetrie şi transport pe raza judeţelor Timiş, Arad, Bihor, Constanţa etc., oferind în schimb sume de bani peste contravaloarea reală a serviciului prestat şi solicitând de la taximetrişti sau conducătorii auto detalii şi informaţii despre modul cum pot ajunge în mod ilegal în statele vecine.

În acest sens, apelăm la sprijinul cetăţenilor care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.

Totodată, reamintim că „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page