ImportantInfractional

NATIONAL | 17 fapte pentru care poți primi foarte ușor amenzi de circulație

Codul rutier — denumirea sub care este cunoscuta Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 — contine unele dispozitii care la prima vedere pot fi considerate neimportante, dar care au drept scop principal prevenirea accidentelor de circulatie.

Astfel, in momentul de fata exista mai multe fapte pentru care soferii pot primi foarte usor amenzi contraventionale atunci cand conduc autoturisme pe drumurile publice fara sa tina seama de toate obligatiile pe care le au.

1. Uiti ca trebuie sa semnalizezi

In trafic, orice fel de schimbare a directiei de mers trebuie semnalizata. Atat pentru a nu incurca circulatia celorlalti, cat si pentru a evita accidentele. In caz contrar, autoritatile pot sa aplice doua sau trei puncte-amenda.

2. Nu pui “lamaia” pe parbriz si pe luneta

Proaspetii soferi, adica cei care au mai putin de un an vechime de la obtinerea permisului auto, sunt obligati sa tina la vedere un semn distinctiv — pe parbriz (dreapta jos) si pe luneta (stanga jos). Acesta este un disc galben care are in centru semnul exclamarii si mai este cunoscut in popor drept “lamaie”. Cei care nu-l folosesc pot primi, de asemenea, doua sau trei puncte-amenda.

3. “Fortezi” culoarea galbena a semaforului

Atunci cand la semafor se aprinde culoarea galbena, soferii sunt nevoiti sa opreasca. Singura exceptie admisa de lege in acest caz este atunci cand vehiculul este atat de aproape de semafor incat o oprire in conditii de siguranta nu mai este posibila. “Fortarea” culorii galbene poate fi sanctionata cu doua sau trei puncte-amenda.

4. Nu cureti placutele cu numarul de inmatriculare

O alta fapta ce poate fi sanctionata cu doua/trei puncte-amenda este conducerea unei masini cu placutele numarului de inmatriculare murdare. Desigur, asta in masura in care mizeria impiedica identificarea numarului de inmatriculare. Aceeasi regula se aplica si daca placutele sunt deteriorate sau acoperite cu gheata ori zapada.

5. Vorbesti la telefon cand esti la volan

Daca vorbesti la telefon in timp ce conduci si nu folosesti dispozitive de tip “maini libere” (“hands free”), politistii te pot sanctiona cu doua/trei puncte-amenda, dar si cu doua puncte de penalizare.

6. Ignori centura de siguranta

Centura de siguranta poate salva viata soferului intr-un accident grav, astfel ca purtarea ei nu este un simplu moft al autoritatilor. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata, de asemenea, cu doua/trei puncte-amenda si doua puncte de penalizare.

7. Asculti muzica prea tare

Folosirea instalatiei de sonorizare a masinii la un nivel de zgomot care afecteaza atat deplasarea in siguranta a soferului, cat si a celorlalti participanti la trafic este o alta fapta care permite autoritatilor sa dea amenzi (patru sau cinci puncte-amenda, mai precis). Sanctiunea este aplicabila si pentru orice fel de activitate a soferului ce ii distrage atentia de la condus.

8. N-ai trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator

Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice, legislatia rutiera impune dotarea acestuia cu o trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu. Si toate trebuie sa fie omologate. In caz contrar, sanctiunea este tot de patru/cinci puncte-amenda.

9. Stai prea aproape de masina din fata

Pentru a evita coliziunile, soferii sunt obligati sa pastreze o distanta corespunzatoare fata de masina din fata. Nepastrarea acesteia — daca din aceasta cauza se produce un accident cu pagube materiale — este echivalenta cu patru/cinci puncte-amenda si trei puncte de penalizare.

10. Intri in intersectie, desi circulatia e blocata

Daca circulatia este blocata in intersectie, soferii nu trebuie sa patrunda in ea, indiferent ca la semafor este aprinsa culoarea verde. Cei care intra in mod voit intr-o intersectie blocata risca sa fie sanctionati tot cu patru/cinci puncte-amenda si trei puncte de penalizare.

11. N-ai rabdare sa stai in coloana la semafor

In afara de patru/cinci puncte-amenda, depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata poate aduce soferului suspendarea permisului pentru o perioada de 30 de zile. Da, regula e valabila si pentru cei care folosesc sinele de tramvai ca sa ajunga mai in fata.

12. Nu acorzi prioritate la trecerile de pietoni

Soferii care ignora pietonii angajati in traversarea regulamentara a drumului public (prin locurile special amenajate si semnalizate) risca sa capete, de asemenea, patru/cinci puncte-amenda si o suspendare a dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

13. Uiti sa-ti schimbi permisul

Persoanele care se urca la volan desi au permisul auto expirat nu sunt nici ele scutite de sanctiuni. In acest caz, autoritatile pot sa dea intre sase si opt puncte-amenda.

14. Faci imbunatatiri nepermise de lege

O alta fapta care poate aduce intre sase si opt puncte-amenda este montarea la autovehicul a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate.

15. Intri pe un drum cu acces temporar interzis

Pe langa cele intre sase si opt puncte-amenda, nerespectarea unei interdictii temporare de circulatie pe un anumit segment de drum public poate aduce soferului si suspendarea permisului pentru o perioada de 60 de zile.

16. Arunci obiecte pe drum

Conducatorii de masini n-au voie sa arunce, sa lase sau sa abandoneze pe drumurile publice obiecte, materiale, substante sau vehicule, dupa caz. O astfel de fapta este echivalenta cu o sanctiune usturatoare cuprinsa intre noua si 20 de puncte-amenda.

17. Treci peste linia continua la schimbarea directiei de mers

Politistii sunt indreptatiti sa penalizeze si schimbarea directiei de mers la stanga, atunci cand in acest fel este incalcata linia continua ce separa sensurile de circulatie. Sanctiunea aplicabila este cuprinsa intre noua si 20 de puncte-amenda, la care se adauga sase puncte de penalizare.

Amenzile au crescut de la 1 iulie

In acest an, amenzile pentru contraventiile rutiere au crescut de doua ori: la 1 ianuarie si la1 iulie. Acest lucru s-a intamplat deoarece cresterea valorii punctului-amenda este strans legata de cresterea salariului minim brut pe economie.

Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim, potrivit Codului rutier. Prin urmare, de la 1 iulie, un punct-amenda este egal cu 105 lei, fata de 97,5 lei, cat a fost intre 1 ianuarie si 30 iunie.

Sanctiunile sunt stabilite pe clase, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta. Daca amenzile din clasele I-IV de sanctiuni sunt doar pentrupersoanele fizice, cele din clasa a V-a sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Mai exact, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amenda;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda.

Prin urmare, amenzile care se aplica in momentul de fata sunt urmatoarele:

  • clasa I: 210 sau 315 lei;
  • clasa a II-a: 420 sau 525 de lei;
  • clasa a III-a: de la 630 la 840 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 945 la 2.100 de lei.
  • clasa a V-a: de la 2.205 la 10.500 de lei.

Important! Soferii au posibilitatea de a plati doar jumatate din minimul amenzii, in cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei. Totodata, acestia pot sa achite pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii, potrivit avocatnet.ro.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page