Important

NATIONAL | Cât vor câştiga medicii, profesorii, primarii şi consilierii locali

Noua lege a salarizării bugetarilor aduce salarii mai mari cu până la 70% pentru angajaţii de la stat. Cei mai câştigaţi vor fi salariaţii din educaţie şi sănătate. Spre exemplu, un profesor cu gradul I va câştiga între 3.000 şi 6.000 de lei, iar un medic specialist – în jur de 4.000 de lei. Proiectul de lege este aproape finalizat şi ar trebui aprobat în Guvern luna aceasta, informează România TV.

Legea salarizării a început să fie deja aplicată de la 1 august, însă doar pentru înalţii demnitari din România. Preşedintele României, premierul şi şefii celor două camere din Parlament au acum cele mai mari salarii din sistemul bugetar: 21.540 de lei brut. De asemenea, miniştrii, şefii serviciilor speciale şi câţiva şefi de instituţii importante au salarii lunare de circa 19.000 de lei.

Pentru restul bugetarilor, majorările de salarii se vor aplica după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. Şi nu dintr-o dată, ci treptat, în următorii ani.

“Peste 70% dintre angajaţii din sănătate şi educaţie vor avea salariile dublate în următorii 3 ani de zile”, a declarat ministrul Liviu Pop.

Mai exact, proiectul legii salarizării prevede salarii cuprinse între 4.100 şi 9.500 de lei pentru un profesor universitar şi de peste 12.000 de lei brut pentru un rector al unei universităţi. Un profesor cu gradul I va câştiga între 3.000 şi 6.100 de lei, iar un inspector şcolar va primi aproximativ 7.200 lei. Nivelurile propuse nu mulţumesc, însă, pe toată lumea.

Şi în sănătate, salariile vor fi mărite substanţial. Un medic primar va câştiga cel puţin 5.600 de lei brut, iar un asistent medical principal poate ajunge la un venit de aproape 3.500 de lei. Un medic specialist va primi aproximativ 3.600 lei.

O altă categorie de bugetari care va beneficia de creşteri substanţiale ale salariilor este cea a angajaţilor din administraţia locală. Alesul local cel mai bine plătit din România va fi primarul general al Capitalei. El va avea o indemnizaţie brută lunară de 16.000 de lei, dublă faţă de cea actuală. Viceprimarul Capitalei va fi plătit însă cu 11.400 lei. De asemenea, un preşedinte de Consiliu Judeţean va câştiga aproape 15.000 lei, în timp ce un primar de sector va fi plătit cu circa 12.000 lei. Un primar de oraş va primi 8.607 lei.

În prezent, mulţi angajaţi din primării au venituri foarte mici.

Noua lege ar trebui aprobată în Guvern luna aceasta şi apoi trimisă în Parlament. Legea ar trebui să se aplice de la începutul anului viitor, când raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu de bugetar va fi de 1 la 18.

“În fiecare an pensiile trebuie indexate ţinând cont în primul rând de creşterea salariului mediu pe economie, dar al doilea criteriu e inflaţia. Pe proiecţia bugetară încercăm şi cred că aşa va fi, ca în 2016, deşi nu am mai avut inflaţie, să păstrăm creşterea din 2015 în aşa fel încât atunci când îmi termin mandatul să spun că în mandatul meu nu a tăiat nimeni niciun leu de la pensii şi salarii. Şi la profesori, conform acordului semnat anul trecut: 1 martie a fost prima tranşă, 1 octombrie a doua tranşă. 2013 şi 2014 am mărit pensiile, fiind cu PNL la guvernare, ca ăsta a fost programul USL. Predoiu a semnat ordonanţa prin care le-a tăiat, vechiul PNL a fost alaturi de noi”, a declarat premierul Victor Ponta, la Antena 3.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page