Diverse

DIVERSE | De ce ni se umflă picioarele?

Una din trei femei are edeme la nivelul picioarelor. Acestea sunt asociate modificărilor hormonale şi sunt favorizate şi de perioadele lungi de stat pe scaun sau în picioare.

Edemele reprezintă o acumulare excesivă de lichide în organism. Ele apar în urma unor dezechilibre între lichidele pe care le ingerăm şi cele pe care le pierdem.

Edemele de la nivelul membrelor inferioare sunt favorizate mai ales de surplusul de greutate corporală, de sedentarism (sistemul limfatic nu mai drenează suficient de bine, ducând la reţinerea apei în ţesutul cutanat) şi de modificările hormonale (estrogenul are un rol important în procesele de metabolizare a apei în ţesuturi).

Edemele pot fi însă şi semnul prezenţei unor probleme de sănătate (hipertensiune, sindroame coronariene acute, cardiomiopatii).

Sarea, principalul incriminat 

Alimentaţia bogată în sare favorizează retenţia de lichide, de aceea este indicat ca aportul de sare să nu fie mai mare de şase grame pe zi, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

De reţinut este faptul că unele produse, precum mezelurile, conservele şi brânzeturile, pâinea şi biscuiţii, au un conţinut ridicat de sare, de aceea este de preferat să fie evitate de către persoanele cu edeme.

Fluctuaţiile hormonale, posibilă cauză 

La rândul lor, şi hormonii sunt implicaţi în procesul de retenţie a apei în corp. Astfel, schimbările hormonale specifice perioadei premenstruale pot favoriza retenţia hidrică. Specialiştii susţin că estrogenul ar favoriza acest lucru.

De asemenea, administrarea anticoncepţionalelor a fost asociată cu retenţia de lichide. Femeilor care se confruntă cu această problemă le sunt recomandate pilulele care conţin drospirenonă, componentă cu efect antimineralocorticoid (împiedică retenţia hidrică).

Nu se iau diuretice la întâmplare! 

Diureticele ajută la eliminarea apei şi a sării din organism. Prescrise şi pentru scăderea tensiunii arteriale, diureticele sunt administrate mai ales pentru combaterea edemelor de la nivelul picioarelor.

Însă, diureticele stimulează şi eliminarea calciului şi potasiului. Din acest motiv, ele trebuie administrate numai la indicaţia medicului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page