Diverse

DIVERSE | De ce ne doare spatele

Lombalgia se manifestă sub diferite forme. Poate fi bruscă și ascuțită, progresivă, persistentă sau recidivantă. Modalitatea de manifestare a durerii depinde și de cauza care a provocat-o.

Durerea de spate poate fi de tip inflamator (survenind în special noaptea sau dimineața) sau mecanic (declanșată de diverse mișcări și care se reduc în intensitate după administrarea de medicamente antalgice). Există numeroși factori care duc la apariția durerilor de spate.

„Pot fi implicate o mulțime de structuri ale coloanei vertebrale. În majoritatea cazurilor este vorba despre o entorsă ligamentară sau o întindere musculară (60 – 70%), urmată de afecțiuni degenerative (uzură) ale micilor articulații sau discuri intervertebrale, o hernie de disc, o fractură, tasare vertebrală datorată osteoporozei, îngustarea canalului vertebral la vârstnici etc.”, explică medicul ortoped Codrin Huszar.

Traumatismele sau loviturile

O lovitură sau un accident poate afecta mușchii spatelui, cauzând dureri de tip spasme musculare sau iritarea nervilor. Leziunile care pot provoca aceste tipuri de disconfort sunt frecvente în timpul eforturilor fizice precum practicarea unui sport. Simplul fapt de apucare a unui obiect aflat la înălțime și ridicarea unei greutăți pot produce durere de spate.

Hernia de disc

Aceasta apare în urma fisurării unui disc intervertebral, ceea ce duce la comprimarea unor structuri nervoase. Hernia de disc apare pe măsura îmbătrânirii, pentru că se pierde din lichidul care asigură flexibilitatea discurilor vertebrale, dar și în urma unor traumatisme, a eforturilor fizice intense sau a pozițiilor incorecte, care suprasolicită coloana.

Artrita și artroza

Spondilita anchilozantă, o formă de artrită întâlnită frecvent la vârste tinere, se manifestă prin inflamația articulațiilor vertebrale, care poate duce inclusiv la înțepenirea coloanei. Pe măsura înaintării în vârstă, se instalează artroza, din cauza uzurii articulațiilor, afectând în mare măsură vertebrele și articulațiile vertebrale, ceea ce duce la apariția durerilor de spate.

Greutatea în exces

Se estimează că peste jumătate dintre persoanele obeze se confruntă cu lombalgii. Surplusul de kilograme are efecte nefaste nu numai asupra articulațiilor genunchiului, ci și asupra celor ale coloanei. Acest lucru se explică prin faptul că discurile intervertebrale sunt supuse unui efort suplimentar.

Poziția incorectă

Orele întregi petrecute la birou și poziția incorectă (încovoierea spatelui) sunt alte cauze ale lombalgiilor. Potrivit unei statistici, 42% dintre angajații români acuză în fiecare an dureri de spate din cauza condițiilor de muncă. Persoanele care se regăsesc în această situație trebuie să facă pauze de 10 minute la fiecare oră.

Spatele trebuie ţinut drept, iar biroul şi monitorul este bine să fie amplasate la o înălţime potrivită, astfel încât să se evite poziţia aplecată. De asemenea, este indicat să se evite poziţia picior peste picior, pentru că îngreunează circulaţia sângelui, ceea ce dăunează coloanei vertebrale.

Sedentarismul și efortul fizic intens

Lipsa activității fizice slăbește mușchii abdominali și favorizează inflamația articulară. Rezultatul: presiunea asupra coloanei vertebrale se accentuează, putând cauza dureri de spate. Iată un alt motiv pentru care este bine să facem zilnic exerciții ușoare.

Este bine de știut că efortul fizic intens dăunează coloanei. De aceea, sportivii de performanță și cei care au activități ce presupun ridicarea de greutăți se plâng mai des de dureri de spate.

Salteaua nepotrivită

Petrecem o treime din viaţă dormind, de aceea este important să avem o saltea adecvată. Specialiștii spun că salteaua ar trebui să fie nici prea moale, dar nici prea dură. De asemenea, aceasta trebuie înlocuită la 10 ani sau când își pierde fermitatea, dându-ne senzația că ne adâncim în ea.

Sarcina

Jumătate dintre gravide se confruntă cu dureri de spate. În această situație, sunt de ajutor exercițiile ușoare, menținerea dreaptă spatelui (arcuirea pune presiune pe coloană), dormitul pe o parte, evitarea tocurilor, a ridicării de obiecte grele și a mișcărilor bruște.

INFO: Fumatul scade fluxul de sânge la nivelul porțiunii inferioare a măduvei spinale, favorizând degenerescența discurilor.

Bine de știut

Durerea de spate mai poate fi cauzată de pozoția incorectă la volan, de stres (care duce la apariția contrcaturilor musculare) și de osteoporoză. Alteori, deși durea se resimte la nivelul spatelui, ea provine, de fapt, de la organele interne: bilă, ficat (colici hepatice), rinichi, inimă (infarct), pancreas sau plămâni.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page