Diverse

De ce apare condensul pe termopane și când ar trebui să luăm măsuri

Problema apare o data cu venirea anotimpului rece. Ne trezim dimineata, in camera temperatura este placuta, dar observam condens in partea de jos a geamului pe interior. Este cazul sa ne ingrijoram?

Daca acest condens este vizibil doar spre interiorul camerei, atunci este un fenomen normal, datorat vaporilor de aer din incapere.

Spatiul dintre foile de geam termopan este umplut cu un gaz inert, ce contribuie la izolatia oferita de termopane. Acesta, ca si aerul, se ridica in partea de sus atunci cand se incalzeste, zona de jos ramanand mai rece. Acest fenomen, asociat cu o umezeala accentuata in incapere (de la respiratie, plante decorative sau alte surse) duce la aparitia condensului. O solutie este achizitionarea unui dezumidificator si purificator de aer.

Asa cum am spus, nu este un motiv de ingrijorare atata timp cat condensul este doar spre interiorul camerei. Daca apare condens intre foile de geam termopan, atunci este o problema. Inseamna ca spatiul dintre geamuri nu este izolat ermetic, asa cum ar trebui, si atunci trebuie sa luam legatura cu firma de la care am cumparat termopanele.

Condens pe geamul termopan
Condens pe geamul termopan

Cauzele umiditatii excesive

Sunt foarte multi factori care determina cresterea umiditatii in interior: sistemul de incalzire, folosirea umidificatoarelor, plantele, gatitul etc. Un dus adauga aproape jumatate de litru de apa in aer, in timp ce prepararea a trei mese pe zi adauga aproximativ doi litri de apa.

Umiditatea ideala

Temperatura si umiditatea locuintei se masoara cu un termohigrometru. Daca afara se inregistreaza temperaturi negative, de pana la � 7 grade Celsius, umiditatea in interior trebuie sa fie de 30 � 35%, iar daca este si mai frig, trebuie asigurata o umiditate de aproximativ 25%.

Cum controlom umiditatea

Puteti preveni aparitia umiditatii in exces in casa dumneavoastra luand o serie de masuri.

Ca solutie temporara, aerisiti cateva minute cand constatati aparitia condensului pe geamuri
Deschideti geamul de la baie dupa fiecare dus. Montati un ventilator care sa evacueze aerul in aceasta incapere
Folositi hota deasupra aragazului
Daca aveti plante de apartament, tineti-le intr-o camera mai luminoasa si nu le udati in exces in timpul iernii
Mentineti subsolul cat mai uscat cu o izolatie corespunzatoare. Aerisiti podul casei
Consultati un specialist pentru a vedea daca sistemul de ventilatie al casei poate fi imbunatatit
Folositi un dezumidificator

Cum protejati ferestrele?

Ferestrele cu rame din PVC sunt mai bine protejate de condens, datorita izolatiei oferite de acest material. La fel si geamurile duble, pentru ca geamul interior, pe care se formeaza condensul, va avea o temperatura mai ridicata. In plus, pentru a preveni degradarea ferestrelor cauzata in timp de condens, trebuie sa aveti caloriferele montate exact sub acestea, pentru ca, in contact cu aerul cald, apa de pe rame sa se evapore mai repede.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page