Meteo

Cea mai călduroasă zi de 23 septembrie din ultimii 60 de ani. Cât va mai ține valul de căldură din România

Azi a fost cea mai călduroasă zi de 23 septembrie din ultimii 60 de ani. E cel mai fierbinte echinocţiu de toamnă din istoria documentată meteorologic a României. Am avut temperaturi resimţite chiar şi de 38 de grade în sudul ţării, cu 15 mai mult decât ar fi normal în această perioadă. Atenţie, însă, la noapte sunt anunţate ploi torenţiale şi vijelii în judeţele din vest.

Cel mai cald a fost la Zimnicea, unde temperatura a ajuns la 36 de grade Celsius. De altfel în aproape tot sudul României s-au resimţit valori caniculare, potrivite pentru iulie sau august.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: A fost cea mai călduroasă dimineaţa de 23 septembrie din ultimii 60 de ani. Nu mai puţin de 67 de recorduri termice s-au înregistrat la staţiile meteo din întreaga ţară. În Bucureşti, vremea a fost parcă de vară. 

Acum un an, în Capitală, mercurul abia urca până la 19 de grade Celsius

Diferenţa faţă de zilele calendaristice de vară se simte însă noaptea, când temperaturile scad drastic. Vom mai putea vorbi de caniculă şi mâine. Excepţie face vestul ţării, unde este aşteptată vreme rea în această seară. E cod galben de vijelii, cu tunete şi fulgere, care vor ţine până mâine dimineaţă, avertizează meteorologii.

Iris Răducanu, meteorolog: De luni, vremea se ameliorează sub aspectul precipitaţiilor. Se mai răcoreşte un pic şi termic, dar temperaturile vor rămâne mult mai ridicate decat ce ar trebui să înregistrăm la această dată. 

Furtunile de la noi sunt declanşate de acelaşi ciclon care provoacă inundaţii în Serbia şi Croaţia. În ambele ţări e cod roşu în noaptea asta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button