EducatieImportant

LOCAL | S-au înmulțit infracțiunile în mediul școlar botoșănean. ,,Joaca” preferată a teribiliștilor, furtul telefoanelor

Din totalul faptelor penale înregistrate la nivelul Inspectoratului de Poliție Botoșani, 25 au fost săvârşite în  mediul urban si 11 în mediul rural, se arată în raportul prezentat ,joi, în Colegiul Prefectural. Potrivit situaţiilor statistice întocmite de serviciul de profil din cadrul I.PJ. Botoşani, în 6 cazuri infracţiunile au fost comise în unităţi de învăţământ nealiniate la cerinţele minimale prevăzute de HG nr. 301/2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor valorilor şi protecţia persoanelor, republicată .

Majoritatea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe se datorează unor conflicte spontane între elevi şi au fost comise în timpul pauzelor sau la ieşirea de la cursuri, când nu erau supravegheaţi de profesori.

Infracţiunile de furt privesc în special telefoane mobile, prejudiciile fiind mici şi se datorează neluării măsurilor corespunzătoare de către elevi şi profesori pentru asigurarea securităţii bunurilor, pe timpul desfăşurării orelor de curs, în timpul pauzelor sau când aceştia desfăşoară activităţi în afara clasei (teren/sala de sport, laboratoare, vestiare, etc).

Precizăm că în perioada analizată au fost înregistrate şi două infracţiuni de purtare abuzivă, ambele în municipiul Botoşani, o infracţiune sesizată la data de 18.01.2020 la Şcoala Gimnazială Sf. Nicolae Botoşani, iar cealaltă infracţiune, sesizată la data de 05.02.2020 la Liceul Teoretic „Grigore Antipa” Botoşani. In ambele situaţii se desfăşoară cercetări sub aspetul săvârşirii infracţiunii de „purtare abuzivă”, iar la finalizarea acestora se vor dispune măsuri procedurale.

In ceea ce priveşte autorii infracţiunilor sesizate, se constată că din totalul de 26 autori cunoscuţi, 19 au fost elevi, 5 aparţinători şi 2 cadre didactice. Victimele infracţiunilor săvârşite în unităţile de învăţământ sau în zona adiacentă au fost cu preponderenţă elevi, respectiv 29.

Pentru menţinerea ordinii publice, cele 484 unităţi de învăţământ au fost repartizate astfel: 9 către IJJ. Botoşani (unităţile şcolare aflându-se pe raza municipiilor Botoşani şi Dorohoi, respectiv a oraşelor Săveni şi Darabani), 9 Poliţiei Locale Botoşani şi Dorohoi iar 466 către I.PJ. Botoşani.

Unităţile de învăţământ identificate cu grad de risc au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre, ca punct obligatoriu de staţionare şi trecere, în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor la/de la cursuri.

în ceea ce priveşte situaţia infracţională în perioada de referinţă analizată, respectiv septembrie 2019 – februarie 2020, la nivelul I.P.J. Botoşani a fost înregistrat un număr de 36 de infracţiuni (+6) comparativ cu cele 28 din perioada similară a anului şcolar precedent.

Defalcat pe genuri de fapte, predominante sunt infracţiunile de lovirea sau alte violenţe, faptă prev. şi ped. de art. 193 Cod Penal (în număr de 22), cu 5 mai multe faţă de perioada similară a anului şcolar precedent, urmate de infracţiunile de furt (10/ +2), nefiind înregistrate infracţiuni din categoria celor grave, de mare violenţă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page