Local

LOCAL | Noua taxă auto va intra în vigoare în martie 2018

Taxa care înlocuieşte timbrul de mediu va intra în vigoare în martie 2018, a afirmat marţi ministrul Mediului, fără a putea preciza care va fi noua formulă de calcul a acestei noi taxe auto.

În cadrul audierilor din comisiile de specialitate pentru aprobarea bugetului ministerului de resort pe anul viitor, ministrul Graţiela Gavrilescu le-a spus parlamentarilor că înlocuirea timbrului de mediu se va face înainte de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

“Bugetul AFM va fi aprobat undeva în martie — aprilie, anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a Timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu ştiu cum va ieşi forma finală a acestei penalităţi pentru maşinile care vor polua şi sper ca, în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri şi cheltuieli al AFM să fie aprobat, să avem şi o formă finală. Principiul va fi acelaşi, adică ‘Poluatorul plăteşte!”. Amprenta trebuie să fie neapărat carbonul ca emisie”, a spus Gavrilescu.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007.

Toate formele ulterioare ale acestei taxe, indiferent cum s-a numit – taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu -, au fost aspru criticate inclusiv de Comisia Europeană şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), autorităţile cerând României să modifice legislaţia astfel încât să nu se mai încalce Tratatul European .

În vară, statul avea de restituit cetăţenilor 1,42 miliarde de euro, plus dobânda aferentă.

 

Related Articles

2 Comments

  1. Deci sa ne intelegem….daca eu platesc taxa de poluare …gata…nu mai e poluare????Ca parca ne interesa poluarea nu-i asa?vezi draga Doamne ..ne intereseaza aerul cetatenilor nostri…nu doar sa ii jecmanim de niste banuti…daca ne-ar interesa cu adevarat poluarea am inventa o lege caresa oblige proprietarii de masini sa ataseze masinilor niste catalizatoare..dar nu …un bir pentru noi in plus…e mai simplu…Niste nenorociti ,inculti,hoti,borfasi care stau in masini scumpe cumparate din banii romanilor bineinteles noi si electrice,cu impozit mic,mic,mic…Pe cand noi care de abia ne permitem benzina sau motorina si aia mai pe sponci sau de pe la moldoveni si ucrainieni ..cine-i norocos…o sa mergem cu bicicleta…poate fara taxa si fara impozit..sa speram

  2. Citez: „…Principiul va fi același, adică „Poluatorul plătește!”. Eu circul 3 zile pe an. De ce sa platesc taxa 200 euro/an daca eu circul cu o masina non-euro 3 zile pe an. Atat circul eu, doar 3 zile pe an. Poluez doar 3 zile pe an. Mi se pare nedrept sa institui o taxa tip pausal pe principiul: non-euro, euro 1,2 etc. Trebuie sa demonstreze ca eu non-euro poluez mai mult decat unul cu euro 6, care circula 24/24 (de ex. taximetrele, sau masinile de curierat, etc, etc.). Trebuie regandita aceasta taxa. Dar sunt de acord cu anumite restrictii pe anumite strazi, orase, etc., accesul dupa normele de poluare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page