Retete

RETETA | Ciorbă de legume cu ciolan afumat

Ingrediente:

Pentru zeama de carne
2 kg ciolan afumat
3 cepe tăiate julien
2-3 tije de ţelină, tocate mare
4 morcovi răzuiţi, tocaţi
4 crenguţe pătrunjel
2 foi de dafin
2 ½ l apă
4 boabe de piper întregi

Pentru supă
2 litri din zeama de mai sus
1 litru zeamă de legume
1 lingură ulei măsline
8 felii bacon, feliat
1 ½ cană praz tocat, numai partea albă
1 cană tijă de ţelină, tocate
2½ căni morcovi, tocaţi, cam de 1 cm
2 linguri usturoi pisat
2 linguriţe cimbru uscat
3 foi de dafin
1 roşie fără seminţe şi tocată
250 g parmezan răzuit
700 g cartofi, curăţaţi şi tăiaţi bucăţi
2 căni porumb congelat
100 g fasole fiartă şi scursă
carne de pe ciolan
1 cană smântână pentru gătit

Mod de preparare:

Prepară mai întâi zeama. Pune toate ingredientele într-o oală şi lasă să dea în clocot. Laşi să fiarbă pe foc, fără capac, timp de 2 ore. Scurgi zeama şi cureţi carnea de pe oase.

Amesteci zeama de carne cu cea de legume. Potriveşti de sare şi piper, dacă e nevoie.

Încingi ulei într-o oală mare, şi la flacără medie pui baconul feliat şi laşi până devine crocant, 7-8 minute. Adaugi tijele de ţelină, prazul şi morcovii şi laşi 5 minute. Adaugi usturoiul şi mai laşi 1 minut.

Torni supa, adaugi cimbrul, foile de dafin, roşia şi puţin parmezan. Dai în clocot, apoi laşi să fiarbă domol 15 minute, fără capac sau până se mai înmoaie legumele.
Adaugi cartofii şi reaşezi pe foc până se pătrund cartofii, cam 5 minute. Adaugi porumbul, fasolea şi carnea de pe oase şi mai laşi pe foc 5 minute. Încorporezi smântâna şi dai la o parte de pe foc.

Scoţi foile de dafin şi presari parmezan dacă mai vrei. Serveşti imediat.

sursa: http://www.afamilyfeast.com/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page