Diverse

DIVERSE | Semne care anunță prediabetul

Diabetul este una dintre afecțiunile pancreasului care poate avea simptome greu de suportat pentru unele persoane. Iată care sunt semnele prediabetului și cum poți să te ferești de această afecțiune!

Aproximativ 4% din români sunt diagnosticați anual cu prediabet, o afecțiune în care nivelul zahărului în sânge este mai ridicat decât ar fi normal, însă valoarea glicemiei nu atinge pragul diabetului de tip 2.

Dacă nu se intervine corespunzător în mai puțin de 10 ani, prediabetul se poate transforma cu ușurință în diabet zaharat. Mai mult decât atât, persoanele afectate se pot confrunta cu simptome specifice diabetului în special la nivelul aparatului respirator și cardiac.

O afecțiune tăcută, prediabetul are anumite semne ce pot fi cu ușurință ignorate de către pacienți, însă, odată instalat, metabolismul nu va mai putea gestiona nivelul de glucoză rezultat procesului digestiv.

Nu te odihnești corespunzător

Dacă obișnuiești să dormi mai puțin de 6 ore pe noapte, există riscul să fii expus prediabetului, deoarece sistemul nervos nu reușește să se regenereze,  iar hormonii sunt primii afectați. Insomniile sau lipsa somnului pe o perioadă mai mare de timp are repercusiuni la nivelul sistemului endocrin și mai ales asupra secreției de insulină.

Pete închise la culoare pe piele

Adesea. persoanele afectate de prediabet se pot confrunta cu o afecțiune cunoscută sub denumirea de acanthosis nigricans, caracterizată prin apariția acestor pete de culoare pe suprafața tegumentului, cu precădere în zonele în care se formează cutele pielii.

Observi unele simptome specifice diabetului

Te confrunți cu sete excesivă, nevoia de a urina des, ești tot mai obosit și ai amețeli? Nu mai sta pe gânduri și fă analizele medicale pentru a afla din ce cauză au apărut aceste simptome.

În cazul în care simți miros de acetonă la urinare, acesta este semnul că diabetul deja s-a instalat în organism, deoarece prin urină corpul elimină corpii cetonici, specifici acestei afecțiuni.

Obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul mărit sau sindromul ovarelor polichistice sunt afecțiuni care se pot dezvolta înainte sau imediat după instalarea diabetului.

Trebuie să ții cont și de faptul că, dacă te-ai confruntat cu diabetul gestațional, este foarte probabil ca, după sarcină, să dezvolți prediabet.

De asemenea, este indicat să fii la curent cu istoricul familial (părinții sau frații diabetici), modul de viață inactiv (sedentarismul), nașterea unui bebeluș cu greutatea de peste 4 kilograme, erupție cutanată închisă la culoare la nivelul articulațiilor, istoric medical de boli cardiace. Toate acestea sunt aspecte pe care trebuie să le ai în vedere.

Reține!

Este posibil să suferi deja de prediabet și în lipsa semnelor de mai sus. Cea mai bună cale de a-l depista la timp este să faci un test sangvin de măsurare a glucozei din sânge.

Cum previi evoluția prediabetului

Dacă ți s-a confirmat glicemia mărită, trebuie să acționezi rapid și să faci schimbări majore în alimentație. Mișcarea este principalul pion pe care trebuie să îl muți, nu trebuie să mai sari peste orele de somn și nici să faci nopți albe. Trebuie să elimini kilogramele în plus și să ai un orar regulat al meselor zilnice.

Specialiștii spun că doar o jumătate de oră de mers pe jos în fiecare zi și pierderea a 5% din greutatea corporală excedentară ajută la reducerea riscului de instalare a diabetului zaharat de tip 2 cu până la 60%.

Pentru a preveni instalarea prediabetului, nu ignora nici tratamentul pe care ți-l recomandă medicul!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page