Diverse

DIVERSE | Ce infecţii putem lua din spitale

La nivel mondial, mai mult de 1,4 milioane de persoane dobândesc o infecţie pe durata internării într-un spital, potrivit celor mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Infecţiile intraspitaliceşti, cunoscute şi ca nosocomiale sunt provocate de microorganisme precum bacterii, virusuri şi fungi. Cele mai întâlnite astfel de infecții sunt cele urinare, fiind contractate în urma folosirii cateterelor urinare.

Bacteriile răspunzătoare de apariţia acestora sunt E. Coli,  Enterococcus, Enterobacter şi Klebsiella. Şi infecţiile respiratorii, precum virozele, bronşitele, pneumonia, faringita, pot fi dobândite în timpul spitalizării.

Alte infecţii sunt cele cu Staphylococcus aureus, cât şi cele ale tractului digestiv cu Clostridium difficile. În cazul copiilor, cea mai comună este infecţia cu rotavirus, care provoacă gastroenterită. Alte boli pe care le poţi lua din spitale, în cazuri rare, sunt scabia, pediculoza, varicela, pojarul şi herpesul.

Cum se transmit infecţiile intraspitaliceşti

Cele mai frecvente căi de transmitere ale infecţiilor intraspitaliceşti sunt prin intermediul suprafețelor sau obiectelor contaminate, sondelor, cateterelor, dar şi în timpul unor manevre invazive, potrivit dr. Dana Buligan, medic primar medicină intenă la Hyperclinica Medlife Titan Bucureşti. Se mai pot transmite pe calea aerului, prin tuse, strănut, contact direct cu corpul pacientului.

Măsuri care au rol preventiv

Numărul acestor infecţii poate fi scăzut prin respectarea mai multor reguli. „Un rol foarte important îl au respectarea  normelor de igienă corporală, atât a îngrijitorului, cât și a pacientului, evitarea administrării sau autoadministrării de antibiotice, respectarea regulilor de asepsie (ansamblu de măsuri prin care este împiedicat contactul germenilor cu plaga operatorie) și antisepsie (distrugerea germenilor patogeni prezenţi într-o plagă), proceduri medicale corect efectuate“, explică dr. Dana Buligan.

De asmenea, persoana care vizitează un pacient trebuie să folosească echipamentul de protecție pus la dispoziție de instituția medicală şi să se spele pe mâini atât la intrarea, cât și la părăsirea secției. O altă măsură este accesul limitat în secțiile cu risc: terapie intensivă, chirurgie, boli infecțioase, oncologie.

Dr. Dana Buligan, medic primar medicina internă, Hyperclinica MedLife Titan, Bucureşti

Există factori predispozanți ai infecţiilor intraspitaliceşti, care pot fi de două tipuri: intrinseci și extrinseci. Cei instrinseci sunt vârsta înaintată a pacientului, obezitatea, subnutriția, alcoolismul, fumatul, chimioterapia prelungită, leziunile cutanate preexistente.

În ceea ce priveşte factorii extrinseci, aceştia ţin de  politica şi de strategia  de management a unității spitaliceşti şi de activitatea profesională a personalului aferent îngrijirii.

INFO: Cele mai multe infecţii intraspitaliceşti sunt dobândite în unităţile de primiri-urgenţe, la terapie intensiv şi în secţiile de ortopedie, spun statisticile.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page