Sanatate

SANATATE | Cum tratezi otita

Simți o durere înțepătoare în ureche și parcă nu mai auzi bine? Este posibil să suferi de otită, o infecție a urechii. Nu-ți face griji, cu tratamentul adecvat trece în câteva zile. Iată ce e bine să știi, pentru a o trata cum se cuvine.

Otita este o infecție a urechii, care apare, uneori, în urma unei simple răceli. Otitele sunt clasificate în 3 grupe, în funcție de localizarea inflamației: externă, medie și internă.

Otita externă, mai frecventă vara

Otita externă este o inflamație a pavilionului auricular sau a canalului ce duce la timpan. Apare mai frecvent vara, la cei care înoastă, din cauza microbilor prezenți în apa din piscine sau a afectării canalului auditiv în timpul înotului. Dar, uneori, se declanșează din senin, fără o cauză evidentă.

Se manifestă prin mâncărimi intense în ureche, o senzație de căldură, durere care se accentuează când mestecăm și o secreție galben-maronie.

Tratamentul poate fi prescris de medicul curant fără a se efectua teste în prealabil, deoarece examenul clinic este suficient. De obicei, se recomandă o serie de picături otice. Uneori, este necesară prelevarea secreției otice, în vederea examenului bacteriologic, pentru a determina bacteria cauzatoare a infecției. Acest test îndrumă medicul în alegerea tratamentului antibiotic optim. Până la dispariția tuturor simptomelor pot să treacă 7-10 zile.

Forma medie poate apărea după o răceală

În otita medie, infecția afectează timpanul și cavitatea timpanică, care se umple cu un lichid lipicios. Ea apare când membranele ce căptușesc spațiile din osul temporal, care înconjoară această zonă, sunt invadate de bacterii.

Otita medie acută e declanșată, în general, de o răceală, o gripă sau o alergie, care duc la umflarea sau blocarea trompei lui Eustachio, dar poate să apară și atunci când trompele se înfundă în timpul unei aterizări cu avionul. Simptomele sunt durerea înțepătoare, febră, senzația de zgomot și de lichid în ureche, dureri de cap.

Otita medie acută afectează deseori copiii – mai mult de o treime dintre copii au un episod de otită medie, între 3 și 10 ani. Tratamentul adecvat este important, pentru a evita cronicizarea bolii. Infecția cronică poate duce, în cazurile grave, la perforarea timpanului și la pierderea auzului.

Otita medie este diagnosticată prin teste pentru auz, urmate de examinarea urechii mijlocii cu ajutorul otoscopului, instrumentul folosit pentru vizualizarea timpanului. În unele cazuri, descongestionantele nazale sub formă de picături pot fi suficiente pentru deblocarea trompei lui Eustachio, astfel încât mucusul să poată trece prin aceasta. În altele, infecția este tratată cu antibiotic, iar în cazurile severe poate fi necesară inserția chirugicală a unui mic tub de drenaj la nivelul timpanului.

Otita internă, mai rară

Mai puțin întâlnită este otita internă. Urechea internă poate fi afectată de așa-numita labirintită, o inflamație care pare să fie cauzată de o infecție virală. Ea se manifestă prin vertij, pierderea echilibrului, vomă și diminuarea severă a auzului. Labirintita poate să apară ca o consecință a unei viroze sau a unei gripe, iar tratamentul e de durată – inflamația trece, de obicei, după 6-8 săptămâni.

Opinia specialistului

Dr. Cristina Goanță, medic specialist ORL, doctor în științe medicale, http://cristinagoanta.ro

60% din cazurile de otită medie acută se rezolvă spontan în primele 48-72 de ore și tratamentul este, în prima fază, medicamentos. Se poate administra:

-tratament local cu picături antibiotice dacă timpanul a perforat

-tratament antibiotic oral 7-10 zile – dacă este cazul

-tratament simptomatic: antitermice, analgezice, picături ce vor desfunda nasul

În cazurile de otite medii recurente cu prezența lichidului în cavitatea timpanică în momentul examinării (mai mult de 3 episoade în 6 luni sau mai mult de 4 episoade pe an), a prezenței  cronice a lichidului în cavitatea timpanică (peste 3 luni) sau când nu răspunde la tratamentul antibiotic, otita medie este tratată chirurgic.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page