Sanatate

SANATATE | Ce sunt artropatiile microcristaline și cum te afectează

În artritele microcristaline, inflamația este declanșată prin acumularea în articulații a microcristalelor de acid uric (guta), de pirofosfat de calciu (condrocalcinoza) sau de apatita (boala calcificarilor multiple).

Aceste artrite provoacă crize foarte dureroase, cu umflarea rapidă, dar tranzitorie, a articulației. Ele se vindecă fără a lăsa sechele.

Cauze genetice

Guta rezultă în urma hiperuricemiei cronice mai mari de 7 ml/dcl produse prin 2 mecanisme și anume: excesul de producere de acid uric și deficit de eliminări renale.

Cristalele specifice acestei afecțiuni sunt responsabile de excesele articulare acumulate și de apariția tofilor gutoși. Adică niște depuneri de acid uric sub piele, în special la nivelul pavilionului urechii, degete, mână, corzi vocale, inimă.

Guta mai poate fi cauzată și de alimentația bogată în carne rosie și  mai ales dacă exista un exces de acid uric ce nu poate fi eliminat prin filtrare renala. În ambele situații se instalează hiperuricemia. În timp, acidul uric se cristalizează la nivelul articular, în special la nivelul articulației metatarso-falangiene (adică degetul mare de la picior) și la nivelul gleznei. Deci pe lângă gena care te poate predispune la această afecțiune, contribuie substanțial și excesul de alimente de origine animală, obezitatea, consumul de cantități mari de alcool, sau chiar și unele medicamente crae pot cauza apariția gutei.

Află cum îți modifică stilul de viață această afecțiune AICI

Stadii ale bolii

Această afecțiune cunoaște 4 stadii și anume ;

– hiperuricemia simptomatică

– artrita acută la degetul mare de la picior

– perioada intercritică cu atacuri acute recurente

– guta cronică topacee cu atacuri acute recurente

În faza acută se administrează antinflamatoare nonsteroidiene (AINS), colchicină și analgezice.

Restricții și pericole

În cazul în care consumi cu regularitate alcool, tutun, proteine sub forma shake-urilor proteice și carne mai ales roșie. toate aceste obiceiuri te pot predispune la a dezvolta gută.

Este foarte important ca să faci sport constant pentru că în felul acesta vei evita acumularea acidului uric la nivelul articulațiilor, fapt care determină ulterior inflamațiile și durerea specifică gutei.

Se recomandă un stil de viață mai ales alimentar echilibrat fără excese, bazat pe fructe și legume.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page