Retete

RETETA | Tartă cu gutui

Ingrediente:

Pentru blat
200 g făină
100 g unt rece
1 praf de sare
5 linguri apă rece

Pentru umplutură
5 mere
1 praf scorțișoară
1 gutuie
1 lingură zahăr
100 g frișcă
150 ml apă

Pentru aluatul sfărâmicios
200 g făină
100 g unt
3 linguri zahăr

Pentru decor
1 gutuie
4 linguri zahăr
1 baton scorțișoară
2 steluțe de anason, opțional
1 lingură semințe de dovleac
2 linguri unt
4-5 mieji de nucă

Mod de preparare:

Pentru blat, frămânţi făina cu untul rece tăiat cubuleţe și puţină sare. După ce capătă un aspect sfărâmicios, torni apa rece și frămânţi până când se omogenizează. Întinzi o foaie din aluat, o așezi în tavă, inclusiv pe margini, o înţepi din loc în loc și o dai la cuptor până când blatul începe să se rumenească. Îl scoţi și-l lași la răcorit.

Pentru umplutură, cureţi gutuia, îi îndepărtezi cotorul și cutia cu seminţe și o toci. O pui în apă cu o lingură de zahăr şi o fierbi până scade sosul. Adaugi merele curăţate, tăiate cubuleţe şi date cu un praf de scorţișoară. Când sucul s-a evaporat, adaugi frișca bătută. Torni compoziţia peste blat.

Pentru aluatul sfărâmicios, frămânţi făina cu untul rece și zahărul, până capătă un aspect nisipos. Pui aluatul peste tartă și o dai la cuptor până când se rumenește.

Pentru decor, cureţi gutuia și o tai felii rotunde. Topești untul cu zahărul, așezi feliile de gutuie, scorţișoara, miejii de nucă, anasonul și ţii pe foc până când se înmoaie. Așezi feliile de gutuie peste tartă, torni siropul și presari seminţele de dovleac descojite.

Sursa: clickpoftabuna.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page