Sanatate

SANATATE | Crețișoara, planta-minune pentru femei

Denumirea științifică a crețișoarei este Alchemilla și provine de la alchimiștii care colectau roua strânsă în frunzele ei. Aceștia credeau că este vorba despre o „apă cerească“, cu proprietăți medicinale. Într-adevăr, crețișoara s-a dovedit a fi de mare ajutor mai ales femeilor, fiind indicată în numeroase afecțiuni.

În scop terapeutic, se folosește partea aeriană a plantei, care trebuie culeasă pe vreme frumoasă, în timpul înfloririi, din mai până în septembrie. După ce sunt culese, florile, frunzele și rădăcinile se usucă într-un loc ferit de soare.

Crețișoara se folosește sub formă de infuzii, tincturi și extracte lichide. Datorită cantităților mari de tanini, flavonoide și acid salicilic din compoziție, planta are proprietăți astringente și anticoagulante. În caz de răni deschise, compresele cu infuzie grăbesc cicatrizarea și vindecarea leziunilor.

Restabilește echilibrul hormonal

Și-a câștigat renumele de planta femeilor deoarece este benefică în tratamentul menstrelor neregulate, dureroase și abundente. Are efecte pozitive la nivel hormonal. Infuzia poate fi de ajutor femeilor cu hipotiroidie, însă administrarea ei se face la indicația fitoterapeutului.

De regulă, dinceaiul de crețișoara se beau 3 căni pe zi, înainte de masă, pentru a calma dereglările hormonale. Pentru a beneficia de proprietățile calmante ale crețișoarei în timpul menstruației, prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 de ml de apă, din care bei câte două căni pe zi.

Efectele se vor vedea în scurt timp. În magazinele naturiste se găseşte tinctură de creţişoară, care diminuează durerile insuportabile. Este necesară administrarea a minimum 30 de picături pe zi. Infuzia concentrată, pe care o prepari din 2 lingurițe de plantă la o cană cu apă fierbinte, este utilizată și în caz de diaree ușoară.

Info

Un studiu efectuat de cercetătorii francezi arată că planta poate stopa degradarea țesuturilor pielii, fiind astfel utilă în prevenirea și estomparea vergeturilor și în tratamentul celulitei.

În magazinele naturiste există geluri și creme cu extract de crețișoară, cu care masezi de 3 ori pe zi zonele cu probleme.

Calmează înțepăturile de insecte

Administrată extern, planta ajută în caz de mâncărime și inflamații. Efecte bune pentru sănătate aduce în tratamentul gingivitei și contra mușcăturilor de insecte.

Compresele cu crețișoară reduc starea de rău după înțepătură, previn umflarea zonei, apariția roşeţei locale și a pruritului. Mai mult, crețișoara utilizată în băile de șezut tratează afecțiunile ginecologice, precum mâncărimi, usturimi și scurgeri vaginale.

„Crețișoara este indicată în caz de dismenoree, tulburări de ciclu, respectiv amenoree sau hemoragie uterină. Ajută, totodată, în menținerea sarcinilor în cazul femeilor cu predispoziție la avort și diminuează simptomele specifice menopauzei.“ Ruxandra Constantina, fitoterapeut

Precauții

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite leacurile cu crețișoară. Tratamentele naturiste pe termen lung pot provoca instalarea constipației și acumularea de toxine în corp, dar și a excesului de apă în țesuturi.

Dacă urmezi un tratament cu aspirină sau un alt medicament cu efect anticoagulant, e bine să ceri sfatul medicului în privința consumul de crețișoară. Efectul anticoagulant se poate intensifica.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page