Sanatate

SANATATE | Remedii cu „tării“ din plante

Mai puțin cunoscute, dar cu beneficii la fel de eficiente ca și infuziile sau decocturile, vinurile și rachiurile din plante sunt leacuri care tratează tot felul de afecțiuni.

Vinul de hrean, leac în anemie

Folosit de secole ca plantă medicinală, hreanul este bogat în vitamina C. Din acest motiv, făcea parte din meniul zilnic al marinarilor, când erau pe mare, pentru a preveni scorbutul (boală ce apare din cauza lipsei vitaminei C și care se manifestă prin slăbirea forței musculare, anemie, sângerarea gingiilor, căderea dinților și apariția unor plăgi deschise).

Vinul de hrean este indicat în anemie, indigestie, boli de inimă sau litiază renală. Îl obții din 15 linguri de hrean ras fin pe care le pui într-o sticlă de 1 litru de vin roșu natural. Lași la macerat 8-10 zile, apoi filtrezi amestecul. Se iau 3-4 linguri, timp de 3 săptămâni. Pe termen lung, leacul poate fi un bun afrodisiac.

În plus, aftele dispar tot cu leacuri pe bază de hrean. Indiferent de zona gurii în care a apărut, afta trece dacă faci gargară de hrean, de 3 ori pe zi. Peste o lingură de rădăcină rasă adaugi 250 ml de țuică. Lași la macerat 24 de ore, după care filtrezi și faci gargară.

Vinul de salvie alungă oboseala

Salvia este considerată „regina ierburilor tămăduitoare“, iar pentru romani era o plantă sacră, culeasă cu un întreg ritual. Vinul de salvie este un remediu contra stării de oboseală, astenie și astm. Îl prepari din 20 de linguri de pulbere de salvie puse într-un litru de vin natural alb.

Lași să se macereze 3 săptămâni, după care îl strecori. Se administrează 3 linguri de vin, înainte de masă sau după masă. Dacă este consumat înainte de masă, vinul poate stimula apetitul. Băut cald, apără organismul de răceală și gripă.

 

Rachiul de coada-șoricelului, remediu în tulburări feminine

Numită „regina plantelor medicinale“, coada-șoricelului este utilizată în tratarea multor probleme ale femeilor. Printre acestea se numără și lipsa apetitului sexual.

Femeile care se confruntă cu această tulburare pot apela la rachiul de coada-șoricelului. Într-o sticlă de 1 litru pui flori cât mai roz de coada-șoricelului, după ce le-ai spălat bine.

După ce ai umplut toată sticla, torni rachiu de fructe (de prune, mere sau pere), cât să acopere toate florile. Lași 14 zile la macerat, într-un loc răcoros, după care strecori. Arunci florile și pui rachiul din nou în sticlă. Se pot consuma maxim 2 păhărele pe zi.

Rachiul de păducel menține sănătatea inimii

Păducelul a fost folosit încă din Antichitate ca remediu în diferite afecțiuni cardiace. Consumul acestei plante contribuie la menținerea sănătății inimii, reglând ritmul cardiac, normalizând valorile tensiunii arteriale și pe cele ale colesterolului.

Umple o treime dintr-o sticlă cu frunze și flori proaspete de păducel. Toarnă peste ele rachiu de fructe și lasă la macerat 6 săptămâni într-un loc însorit. Se administrează zilnic, după micul dejun, 25 de picături de rachiu de păducel, diluate cu puțină apă.

Rachiul din conuri de pin „dezgheață“ gâtul

Eficient pentru laringită este rachiul preparat din conuri proaspete de pin. Umple o sticlă cu conuri, adaugă 300 g de miere și toarnă rachiu de casă.

stupă recipientul cu un dop de plută, iar după 4 săptămâni strecoară amestecul. Când ai problele cu gâtul ia câte o lingură de sirop, de 3-4 ori pe zi. Vei vedea îmbunătățiri după 2 zile de tratament.

Vinul de ceapă te ferește de răceli

Dacă tușești sau ai dureri de gât poți apela la vinul de ceapă. Pune într-un borcan de 1 litru 250-300 g de ceapă tocată, peste care 100 g de miere și vin alb până umpli borcanul. Lași vasul acoperit 2 sapătămâni, strecori și iei câte 50 ml de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page