Educatie

EDUCATIE | Unităţile şcolare trebuie să stabilească semne distinctive pentru elevi

Elevii din fiecare şcoală vor trebui să aibă semne distinctive, din motive de siguranţă. Este una dintre prevederile noului regulament şcolar publicat de Ministerul Educaţiei. Acelaşi regulament prevede existenţa unei comisii de combatere a violenţei în fiecare unitate de învăţământ.

Noul regulament şcolar prevede ca fiecare unitate de învăţământ trebuie să stabilească pentru elevi cel puţin un semn distinctiv pentru creşterea siguranţei. Acesta poate să fie ecuson, uniformã sau eşarfă şi tebuie comunicate poliţiei sau jandarmeriei la începutul fiecărui an şcolar. Totodată, în fiecare şcoală, se stabilesc, potrivit regulamentului, condiţiile de acces pentru personal, elevi şi vizitatori.

Acelaşi regulament prevede şi existenţa unei Comisii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în fiecare şcoalã, care să adopte anual un Plan Operaţional al unităţii şcolare privind reducerea fenomenului violenţei. Comisia are obligaţia de a colabora cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu reprezentanţii Poliţiei şi ai Jandarmeriei.

Regulementul şcolar prevede şi ce este considerat act de violenţă. Definiţiile pornesc de la violarea secretului corespondenţei adică accesarea fără consimţãmântul persoanei a calculatorului sau telefonului mobil, până la discriminare, insulte şi ameninţãri grave şi repetate sau violenţe fizice.

Introducerea unor persoane străine în incinta şcolii, alarma falsă, incendierea şi tentativa de incendiere, introducerea armelor în spaţiul şcolar, dar şi consumul sau traficul de alcool sau stupefiante în şcoalã sunt considerate atentat la securitatea unitãţii şcolare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page