Important

NATIONAL | Gura de aer pentru datornici în prag de alegeri!

Parlamentarii pregatesc un ajutor nesperat pentru cei cu datorii.

Comisia juridica a Senatului Romaniei a dat joi un aviz pozitiv propunerii legislative care vizeaza pe cei care au acumulat datorii la banci si din diverse cauze nu le mai pot achita. Astfel, daca la acest moment cei care nu-si mai achita creditele sunt executati silit, putand ramane fara casa, dupa aprobarea acestui proiect ar urma sa poata cere insolventa si sa primeasca un termen suplimentarde cinci ani pentru a lichida datoria.

Proiectul de lege este ceva mai vechi, dar acum el a intrat in dezbaterea parlamentara pornindu-se de la Senat, prima camera sesizata. Propunerea a fost aprobata de majoritatea membrilor comisiei juridice a Senatului, doar doi senatori liberali votand impotriva.

Pe scurt, proiectul de lege are ca tinta debitorii care nu isi mai achita datoriile si care pot solicita unei instante inceperea procedurii de insolventa, in decurs de 30 de zile de la scadenta acestora. Pe langa debitori, legea va da posibilitatea creditorilor, in special banci comerciale sa solicite instantei aplicarea procedurii de insolventa in cazul in care se poate dovedi incapacitatea datornicilor de-a mai plati datoria. Dupa ce a fost obtinuta o decizie a justitiei pentru demararea procedurii de insolventa, datornicul nu mai poate dispune de bunurile sale fara un acord al administratorului judiciar.

Pentru a se evita situatii absurde, legiuitorul a precizat ca de la aceasta regula sunt exceptate tranzactiile obisnuite. Perdantul pare a fi creditorul, pentru ca in perioada insolventei nu se va mai acumula nicio dobanda si nici majorari sau penalitati, suma de recuperat fiind cea de la inceputul procedurii.

Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page