Important

NATIONAL | Documentul care aruncă în aer un imperiu financiar! Fiscul zguduie puternic afacerile lui Prisecariu

Au fost formulate primele acuzatii de evaziune fiscala • Desi Hala Centrala a inregistrat venituri substantiale, cei care controleaza firma au refuzat sa plateasca impozitele catre stat • Documentatia care demonstreaza frauda a fost trimisa procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi

Autoritatilor li s-a parut suspecta din start procedura de divizare de la sfarsitul anului trecut care viza SC Alimentara SA, societate care a administrat cel mai mare numar de spatii comerciale din municipiul Iasi. Fiscul a banuit ca aceasta divizare a fost o smecherie pentru a eluda plata impozitelor catre stat si achitarea unor obligatii catre partenerii de afaceri. Banuielile Fiscului s-au adeverit recent dupa finalizarea unui control la unele dintre societatile controlate de Danut Prisecariu.

In urma controlului a fost depusa si o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala. Plangerea o vizeaza pe Aurora Falcuta, unul dintre oamenii de incredere ai lui Danut Prisecariu. In plangerea penala formulata de Fisc, se arata ca Aurora Falcuta a savarsit fapta cu rea-credinta. Astfel, desi societatea comerciala a realizat anul acesta venituri considerabile, administratorul Aurora Falcuta a refuzat plata impozitelor catre bugetul de stat. Fiscul a mai aratat ca raportat la veniturile realizate suma care trebuia achitata statului era relativ mica, fiind vorba despre contributiile sociale ale salariatilor.

Teapa data salariatilor

Din operatiunea de divizare a SC Alimentara SA au rezultat societatile comercialeHala Centrala SRL si Estate Asset Company SRL. Verificarile Fiscului au vizat in primul rand SC Hala Centrala SRL, societatea care in urma divizarii a preluat cele mai multe dintre activele si investitiile fostei societati de alimentatie publica din municipiul Iasi. Astfel, conform proiectului de divizare, SC Hala Centrala SRL a preluat cladiri, terenuri, echipamente, investitii in curs si imobilizari financiare in valoare de 46.942.896.

Dupa cum s-a mai precizat, prejudiciul adus bugetului statului prin savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prin stopaj la sursa este de relativ mic, in suma de 8.306 lei din care debit in suma de 7.068 lei si penalitati in valoare de 1.238 lei. Asta in conditiile in care patronii firmei s-au jucat anul acesta cu banii. Iata si afaceri care arata ca firma a avut bani, dar a refuzat sa plateasca contributiile salariatilor. In ultimul an capitalul social al SC Hala Centrala SRL a fost majorat de la 100.000 lei la 11.240.000 lei. In plus, in anul 2014 a vandut un teren din municipiul Suceava catre SC Clima Term Center SRL incasand 2.053.766 lei. “Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de un an la 6 ani retinerea si nevarsarea cu intentie in cel mult 30 de zile de la scadenta a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa”, se arata la art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Lista completa a celor care au de luat bani de la firma lui Prisecariu

Nu numai statul roman a luat o mica teapa de la acesti combinatori care conduc aceasta societate comerciala. Deocamdata se poate spune ca si partenerii de afaceri ai SC Hala Centrala SRL care nu sunt putini si care au de recuperat sume mari de bani au luat plasa. Recent “patronii” firmei au solicitat judecatorului sindic sa aprobe insolventa SC Hala Centrala SRL, iar magistratii au aprobat cererea. Se presupune ca nu se va trece direct la faliment si se va incerca redresarea firmei in baza unui plan de reorganizare. Cu toate aceastea creditorii au inceput sa faca coada la Tribunalul Sindic solicitand sa le fie aprobate creantele spre a fi incluse in tabelul creditorilor.

Cea mai mare suma o are de recuperat Piraeus Bank care revendica 40.121.803, adica vreo 9 milioane euro. Reamintim ca in urma cu cativa ani aceasta banca a acordat firmei SC Alimentara SA un credit in valoare de 9,3 milioane euro si nimeni nu a verificat unde au disparut banii. Afacerea a fost descrisa pe larg in editiile anterioare ale cotidianului BUNA ZIUA IASI. Si firma Melcret SA are de recuperat de la Hala Centrala 2.682.368. Finantele au de recuperat taxe siimpozite in valoare de 1.767.887 lei. Municipalitatea ieseana are, de asemenea, de recuperat taxe si impozite in valoare de 595.993 lei. Tabelul preliminar al creditorilor cuprinde 17 societati si institutii care au de luat bani de la firma lui Prisecariu. Printre acestea se mai numara Ecoedil Management SRL care are de incasat 1.945.080 lei, Gardian Privat Security – 110.008 lei, Electroconstructia Elco – 27.087 lei, Constructii Grup SRL – 13.462 lei etc.

Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page